Achtergrond: 3CX Phone System

Achtergrond: 3CX Phone System

Redactie Baaz

Dat 3CX op een ruime hoeveelheid systemen te installeren is, is eigenlijk niet zo gek. De software PBX is tenslotte gebaseerd op open standaarden. Daarbij hoort ook een brede ondersteuning en uiteraard vergeet 3CX daarbij Linux niet met de komst van Service Pack 2 (SP2).

Het 3CX Phone System is een softwarematige PBX die werkt als een volledige communicatieoplossing zonder dat je hier speciale IP-toestellen bij nodig hebt. De installatie gaat snel en vlot omdat de software al is voorgeconfigureerd voor de meest gangbare toestellen. Dat betekent dat iedere ondernemer direct gebruik kan maken van het systeem zonder dat hier specifiek technische kennis voor nodig is. In deze tijd van BYOD wil iedereen graag met zijn eigen toestel bellen en gebeld kunnen worden, onafhankelijk van plaats. Dit is geen probleem, want met Android- en iOS-apps en een desktop-client voorziet 3CX ook hierin. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van één nummer, wat wel zo professioneel staat. Doordat het systeem gebruik maakt van SIP Trunking worden gesprekken over IP getransporteerd, wat de belkosten aanzienlijk drukt. Bovendien zijn gesprekken naar kantoor gratis.

Beheer

De software is provideronafhankelijk en daarom gemakkelijk te integreren in elke IT-infrastructuur, wel zo prettig natuurlijk. 3CX noemt de confi guratie van de PBX en de clients zelf plug en play, en daar is eigenlijk weinig van gelogen. Iedereen kan bij wijze van spreken het systeem afnemen en instellen. Beheer van het systeem en alle clients kan op afstand, ook het pushen van fi rmware-updates en het installeren van nieuwe software. Mochten er eventueel problemen voorkomen, dan kun je met één druk op de knop de event- en activiteitenlog bekijken.

3CX SP2

Met de komst van SP 2 voegt 3CX ook Linuxondersteuning toe voor haar systeem. Het bedrijf is hierbij niet over één nacht ijs gegaan, want op het moment van schrijven kent deze versie bijna alle features die de Windowsversie ook heeft. Binnen korte tijd zal deze versie trouwens alle features krijgen. De Linux-editie is logisch voor 3CX. Deze is immers gemakkelijk te hosten in de cloud. Het systeem is te installeren op de meeste Linux VPS-systemen die op OpenStack draaien of als virtual machine te installeren.

Debian 3CX ISO – Beta

Met de komst van 3CX naar Linux heeft het bedrijf maar meteen de stap genomen een eigen distributie te introduceren: Debian 3CX. Deze is gebaseerd op Debian 8 en dus krijg je met de installatie van deze distributie in principe Debian-stock, maar met enkele voordelen. Zo is het 3CX-systeem al voor je geïnstalleerd en heb je dus geen omkijken meer naar het draaiende krijgen van jouw telefoniesysteem. De software is op het moment nog in bèta, maar al wel volop te testen. Het updaten van de distributie en het 3CX-systeem gebeurt volautomatisch, dus ook dat is een zorg minder.

Dit is er nieuw in 3CX Phone System v15 SP2

  • Een nieuwe webapplicatie om 3CX te confi gureren
  • Multiple editen van extensies
  • Toegang tot de managementconsole per extensie
  • Reseller naam/ID niet verplicht
  • Updatet Polycom VVX template
  • Exporteren belgeschiedenis toegevoegd
  • Nieuwe ondersteuning voor de volgende devices: - Htek (UC804T, UC804G, - UC806T, UC806G, UC902, UC924 en UC926) - Fanvil (H3, X3S en X4) - Cyberdata (Paging Amplifi er, Zone Controller, Speakers en RGB Strobe)

Motto & 3CX

In Nederland kunnen zakelijke afnemers terecht bij Motto Communications voor de Cloud PBX-oplossing van 3CX. Via het cloud distributieplatform Flux kunnen partners van Motto gemakkelijk telecomdiensten leveren en verkopen. Denk hierbij aan SIP-trunks, netwerkverbindingen, mobiele communicatie en hosted PBX met een eigen prijsstelling onder eigen merk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie