ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands

ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands

Redactie Baaz

Kruidvat is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ 2023-2024. Kruidvat liet daarmee 38 kans hebbende retailers achter zich. Bike Totaal sleept – net als vorig jaar – de eretitel ‘ABN AMRO Beste Winkelketen van Nederland’ 2023-2024 in de wacht. Ook Zooplus prolongeert de titel ‘ABN AMRO Webshop Awards the Netherlands’ 2023-2024. De publieksprijzen kwamen op 2 november 2023 tot een climax nadat de afgelopen maanden ruim 162.000 consumenten hun favoriete retailers beoordeelden. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ gala bij de NIO Hub in Breukelen (Utrecht) werden de felbegeerde vakprijzen voor de 21e keer uitgereikt. 

Eerder werden op 21 september jl. de winnaars van de categorieprijzen binnen de ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ verkiezingen, editie 2023-2024, al bekendgemaakt. Deze winnaars maakten hiermee kans op de overall titels, waar Kruidvat, Bike Totaal en Zooplus als beste uit de bus kwamen. Naast de publieksprijzen werden er ook vakprijzen uitgereikt. Hajir Hajji, CEO van Action, won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2023-2024 en het managementteam van Picnic is uitgeroepen tot ‘ABN AMRO Retail Managementteam of the Year’ 2023-2024. De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2023-2024 Award is dit jaar door Kringloopwarenhuis Het Goed gewonnen. Tot slot is ook een speciale award uitgereikt: Philip Mountford van Hunkemöller werd bedankt voor zijn prestaties met de ‘Retail Career Award’ 2023-2024.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ grootste consumentenverkiezing in Nederland

ABN AMRO is sinds 2012 sponsor van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’-verkiezingen. “ABN AMRO is een sectorbank die goed weet wat er leeft in de sectoren waarin zij actief is. ‘ABN AMRO Retailer of the Year the Netherlands’ omvat de grootste jaarlijkse consumentenverkiezingen in Nederland. Hierin geven consumenten hun mening over retailers en wordt inzicht geboden in hoe zij het verschil kunnen maken”, vertelt Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO. “Voor ABN AMRO is dit erg waardevol en dat is de reden dat wij dit event al elf jaar sponsoren en ook in de komende drie jaar hieraan onze naam verbinden. Dit stelt ons mede in staat de ontwikkelingen in de sector op de voet te volgen en daarnaast met één van de hoofdprijzen - ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ - aandacht te geven aan één van de belangrijkste transities van onze tijd.”

‘’We zijn erg blij met onze jarenlange samenwerking met ABN AMRO voor onze ‘Retailer of the Year’-verkiezingen in Nederland. Het is ook zeer positief dat we deze samenwerking met drie jaar hebben verlengd. ABN AMRO benadrukt hiermee de relevantie van de retailsector, die inmiddels ruim 840.000 werknemers telt’’, aldus Frank Quix, Managing Director van Q&A.

‘ABN AMRO Retailer of the Year’ 2023-2024 vakprijzen

De vakprijzen werden mede toegekend door middel van een jury. Philip Mountford van Hunkemöller mocht de ‘Retail Career Award’ in ontvangst nemen als dank voor zijn inzet en prestaties binnen de retailsector. Hij was tevens genomineerd voor de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2023-2024, maar deze moest hij aan zich voorbij laten gaan. Hajir Hajji, CEO van Action won de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Executive of the Year’ 2023-2024. Hieronder een overzicht van de volledige top 5 (in willekeurige volgorde):

 • Duncan Hoy (Plus)
 • Hajir Hajji (Action)
 • Juriaan Spoormaker (Plein.nl)
 • Philip Mountford (Hunkemöller)
 • Sharon Hilgers (MyJewellery)

Daarnaast schreef het managementteam van Picnic de titel van de vakprijs ‘ABN AMRO Retail Managementteam’ 2023-2024 op zijn naam. De volledige top 5 (in willekeurige volgorde) ziet er als volgt uit:

 • Bever
 • Hornbach
 • Kruidvat
 • MyJewellery
 • Picnic

De winnaars van deze vakprijzen werden vastgesteld nadat een panel van retailexperts is gevraagd de beste executives en managementteams te nomineren. Op basis hiervan is een top 5 Retail Executives en Retail Managementteams samengesteld. Tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala konden deelnemers hun stem uitbrengen. Het juryoordeel bepaalde voor 50 procent de uitslag van de prijzen. De overige 50 procent is door stemmen bepaald. Nadat de stemmen van vakgenoten waren verzameld, namen de winnaars de prijzen in ontvangst.

Kringloopwarenhuis Het Goed won de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2023-2024. Hieronder een overzicht van de drie genomineerden:

 • Dille & Kamille
 • Kringloopwarenhuis Het Goed
 • Yumeko

De ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ is een juryprijs binnen het concept ‘Retailer of the Year the Netherlands’. De jury, bestaande uit afgevaardigden van ABN AMRO, Fairtrade Nederland, Bever, Zeeman en Q&A, nomineerden op basis van vier criteria welke drie duurzame retailers in Nederland het beste presteren. Op het gala van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’-verkiezingen kregen de deelnemers door middel van een videopitch de kans om het oordeel van de jury te beïnvloeden door hun stem uit te brengen op één van de drie genomineerden. Het juryoordeel bepaalde voor 50 procent de uitslag van de prijs. De overige 50 procent is door stemmen bepaald.

Fotobijschrift: Alle winnaars van de ‘ABN AMRO Retailer of the Year’-awards 2023-2024 v.l.n.r. Fred Bos (ABN AMRO), Philip Mountford (Hunkemöller), Evy Otto (Picnic), Elles Kempers (Kringloopwarenhuis Het Goed), Kelly de Graaff (Zooplus), Ewout Paats (Dynamo Retail Group), Ed van de Weerd (Kruidvat/AS Watson), Frank Quix (Q&A).

Ook interessant:

Lees hier: SoftwareOne: zo minimaliseer je de gevaren van ChatGPT

Lees hier: Directie begrijpt risico's en kansen van AI niet

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie