Aantal mensen met burn-out stijgt, maar is de hulp goed genoeg?

Aantal mensen met burn-out stijgt, maar is de hulp goed genoeg?

Redactie Baaz
Het merendeel van de bedrijfsartsen en psychologen maakt zich zorgen over stresscoaches en de kwaliteit van de hulp. Het aantal coaches dat mensen met stress en burn-outs begeleidt, groeit enorm. In twintig jaar tijd is het aantal meer dan vertienvoudigd.

Stresscoach

Het aantal geregistreerde stresscoaches was twintig jaar geleden nog maar 415. In mei van dit jaar waren er maar liefst 4.484 coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Omdat het in Nederland geen beschermd beroep is, kan iedereen zo’n coach worden.

Uit onderzoek door het Nationaal Stressdebat blijkt dat juist door deze snelle groei veel bedrijfsartsen en psychologen zich af vragen of alle stresscoaches wel een medische opleiding gevold hebben en of de kwaliteit van de geboden hulp wel goed genoeg is.

LEES OOK: Vrouwen combineren 'werk prive balans' beter

Onduidelijke werkwijze

Marjolein Bastiaanssen, bedrijfsarts en projectleider van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde, heeft het Algemeen Dagblad laten weten dat er vooral zorgen zijn over de onduidelijke werkwijze van de coaches. Wordt er een zelfbedachte therapie aangeboden of houdt de coach zich aan de richtlijn die is opgesteld door bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen? Bastiaanssen is zelf bedrijfsarts en heeft daarom ook invloed op de Nederlandse richtlijn ‘overspanning en burn-out’. 

‘Komt er iemand met een burn-out, dan wordt er in het begin geadviseerd om bijvoorbeeld een rondje te gaan fietsen of een andere ontspannende bezigheid te ondernemen. In geen enkel geval zeggen we ‘ga maar heel de dag in bed liggen!’ Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een nieuwe activiteit veel zwaarder is om uit te voeren als je in de voorafgaande periode alleen maar rust gehouden hebt. Vaak is een stresscoach niet op de hoogte van deze medische en psychologische kennis. Je kunt snel verkeerd advies krijgen, wat er alleen maar voor zorgt dat je langzamer herstelt', meldt Marjolein Bastiaanssen. 

Steeds vaker een burn-out

Steeds meer werkende Nederlanders hebben burn-out klachten. Vaak is een burn-out het gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Een op de zes werkende Nederlanders zegt zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid te voelen door hun werk. Dit bleek uit een onderzoek van het CBS en TNO in 2017. Symptomen die duiden op een burn-out zijn onder andere: uitputting, gespannen, concentratie-en geheugenklachten, slaapproblemen, piekeren, hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid etc. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie