Vrouwen combineren 'werk-prive balans' beter

Vrouwen combineren 'werk-prive balans' beter

Redactie Baaz
We zijn in een tijdperk aanbeland waarin zowel mannen als vrouwen op werkgebied hard aan de weg timmeren. Daardoor investeren mannen steeds meer tijd aan het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Drukte alom, stress is aan de orde van de dag. Mannen blijken met 'werk prive balans' echter meer moeite te hebben dan vrouwen, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoek werk prive balans

De moderne man en vrouw moeten 'jongleren' met meerdere rollen, de zogenaamde werk prive balans. Maar welke van de twee kunnen dat beter? Harvard Business Review zocht het uit. Het onderzoeksbureau onderzocht 26 heteroseksuele tweeverdieners tussen de 22 en 57 jaar oud in Nederland. Elke echtgenoot kreeg een notitieboek en schreef twee korte teksten per dag gedurende vijf opeenvolgende dagen.

Het eerste logboek werd voltooid bij thuiskomst na het werk. Echtgenoten reflecteerden op de emotionele eisen van hun baan - omgaan met moeilijke klanten, projecten of deadlines - evenals op de vraag of ze emotionele steun van collega's hadden ontvangen. Het tweede logboek werd voltooid voor het naar bed gaan. Echtgenoten evalueerden hun tijd thuis en beoordeelden hoeveel emotionele steun ze hadden gegeven aan hun partner door naar problemen te luisteren of genegenheid te tonen. Ze beoordeelden ook de relaties tussen hun familieleden die nacht, waarbij ze opmerkten hoe goed iedereen met elkaar kon opschieten.

Voorbeeld verschil

Uit de resultaten bleek dat de werkdag van elke echtgenoot een significant effect had op hun relaties thuis, maar de impact was volledig anders voor mannen en vrouwen. Een voorbeeld: Tim (36) en Lisa (31): beide leerkrachten die getrouwd zijn en drie kinderen rond de leeftijd van tien jaar hebben. Tim werkt vijf dagen en 38 uur per week; Lisa werkt drie dagen en 24 uur per week. Toen Tim thuiskwam na emotioneel slopende dagen in de klas, meldden zowel hij als Lisa dat hij een slechte luisteraar was.

Het patroon werd in de steekproef waargenomen, en wat bleek: wanneer mannen stressvolle werkdagen met uitgebreide emotionele eisen hadden, verstrekten ze minder steun aan hun vrouwen. Wanneer daarentegen vrouwen in dezelfde situatie werden geplaatst, hadden hun stressvolle werkdagen geen invloed op de emotionele steun die zij hun mannen verstrekten, noch op de kwaliteit van de tijd die het gezin samen doorbracht.

Tweede onderzoek werk prive balans

In de tweede studie wilden de onderzoekers ontdekken of het gezinsleven op dezelfde manier invloed had op hoeveel emotionele steun werknemers gaven aan hun collega's op het werk, en of het gevonden genderpatroon consistent was. Elke medewerker vulde vijf opeenvolgende dagen twee logboeken in per dag. Vóór het werk dachten ze na over hun ochtend thuis en namen ze alle emotionele eisen op die ze hadden meegemaakt. Aan het einde van de werkdag beoordeelde elke medewerker hoeveel emotionele steun ze hadden gegeven aan hun collega.

De resultaten onthulden exact hetzelfde geslachtspatroon dat in de eerste studie was gevonden. Mannen die 's morgens emotioneel ontmoedigend waren, gaven hun collega meestal minder steun, wat resulteerde in een algeheel slechtere teamdynamiek. Aan de andere kant toonden vrouwen geen verandering in de hoeveelheid ondersteuning die ze hun collega gaven, zelfs niet na een zware ochtend thuis. Net als bij onze vorige bevinding, hadden vrouwen die thuis lonende ochtenden hadden, hun focale collega meer emotionele steun dan gewoonlijk gegeven, wat resulteerde in een algehele betere teamdynamiek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie