Aan de slag met factoring? Denk hierom!

Aan de slag met factoring? Denk hierom!

Redactie Baaz
Traag betalende klanten zadelen je op met cashflowproblemen. Factoring biedt sinds jaar en dag een oplossing. Een financierder neemt jouw openstaande facturen onder de loep en betaalt een adequaat bedrag vooruit. Verleen je een dienst of B2B-product, en krijg je daardoor met een relatief grote hoeveelheid facturatie te maken, dan kan factoring liquiditeitsproblemen verhelpen. Hoewel de oplossing een voordehandliggend probleem aanpakt, is factoring allesbehalve simpel. Misverstanden kunnen je duur komen te staan. En aangezien bijna iedere ondernemer op een gegeven moment bij factoring uitkomt, leggen we vier belangrijke richtlijnen voor.

1. De kleine lettertjes

Streef je naar financiering, dan zijn de kleine lettertjes allesbepalend. Afname van factoring is op deze regel geen uitzondering. Ook financierders moeten eten. Dus draag je bij elk voorschot een tarief af. Dat tarief verschilt, afhankelijk van de financierder en omstandigheden, en vind je veelal in de kleine lettertjes van een overeenkomst. 

Bedragen jouw openstaande facturen opgeteld € 10.000,- en stem je een toeslag van drie procent af, dan kost het voorschot je € 300,-. Drie procent is een redelijke prijs. Dus teken je.  En kom je erachter dat de financierder een waslijst aan servicekosten verwacht. Kosten die je, evenals de rente, piepklein op de onderzijde van een bomvol contract had kunnen vinden. Goed opletten! 

2. Bestellingsbevestigingen

Facturen en bestellingsbevestigingen hebben voor een financierder niets met elkaar te maken. Pas wanneer de factuur de deur uit is, erkent een financierder de waarde. ‘Je zou denken dat het verschil bekend is’, verklaarde factoringexpert Edward Castano in een Amerikaans weekblad. ‘Toch komt het in de praktijk te vaak voor dat ondernemers een mengelmoes van facturen en bevestigingen aanleveren. Die ondernemers mogen opnieuw hun administratie induiken, omdat uitsluitend facturen geaccepteerd worden.’ 

3. Administratie 

Sommige financierders laten je op basis van concrete richtlijnen weten hoe een factuuraanlevering eruit dient te zien. Andere financierders nemen de verzameling zelf op zich. Beide gevallen kosten tijd. Tijd die zich uit in administratie- en dergelijke servicekosten. 

Of je nu zelf de boekhouding uitpluist of een ander aan het werk laat gaan: respecteer het feit dat je waarschijnlijk niet in staat bent om de volledige kosten in een oogopslag te bepalen. Des te serieuzer je het proces neemt, des te groter de kans dat factoring een daadwerkelijke uitkomst biedt. ‘Snel geld’ is bijna altijd te goed om waar te zijn. 

4. Eenzijdigheid 

Factoring kan meer kosten dan een traditionele lening of krediet. Daartegenover staat toegankelijkheid; de optie om op de korte termijn een bedrijfsreddend valnet op te tuigen. Juist omdat factoring voor de hand ligt en relatief snel af te nemen is, kunnen alternatieve financieringsmogelijkheden relatief snel over het hoofd gezien worden. En wed je op een paard, dan doe je het verkeerd. Experts waarschuwen voor een gebrek aan variatie onder financiering. ‘Factoring is geen vervanging van, maar aanvulling op traditionele leningen en krediet’, besluit Castano. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie