Onderzoek: een weekend van 3 dagen is "het nieuwe normaal" onder Groningse studenten

Onderzoek: een weekend van 3 dagen is "het nieuwe normaal" onder Groningse studenten

Redactie Baaz

Groningse studenten werken liever niet op vrijdag en geven een voorkeur aan een 4-daagse werkweek. Ze willen minimaal € 3.000,- per maand verdienen en zijn positief over hun latere arbeidskansen.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van WtbE onder 250 Groningse studenten.

Wat valt er op?

  • De sfeer op de werkvloer is een belangrijke reden om ergens te gaan werken.
  • Er wordt een startsalaris van € 3.000,- tot € 3.500,- per maand verwacht.
  • Studenten verwachten maximaal 4 jaar bij hun eerste werkgever te werken.
  • Studenten willen liever niet voor een baan verhuizen.
  • Slechts 13% wil als ZZP'er aan de slag.

Achterhaalde arbeidsvoorwaarden?

De ondervraagde Groningse studenten techniek en bedrijfskunde zien af van de traditionele arbeidsvoorwaarden die de oudere generaties gewend zijn. Sociale beweegredenen gaan zwaarder wegen dan de financiële. Zo zijn de belangrijkste redenen om voor een nieuwe baan te kiezen de werkzaamheden, de sfeer op de werkvloer en de doorgroeimogelijkheden. Opvallend is dat de salaris deze top drie niet haalt. Daarnaast willen studenten niet te lang aan één werkgever vast zitten. Terwijl het voor de oudere generaties een gegeven was om tot hun pensioen bij hun eerste werkgever te werken, wisselen de jongere generaties steeds vaker van baan. Als het aan de Groningse studenten ligt, zijn ook de werkweken van vijf dagen verleden tijd. 

Biertje op donderdag kan dus prima

Kortom, de optimistische mentaliteit van de nieuwe generatie duidt op andere interesses op de arbeidsmarkt en zal daarom ook leiden tot andere eisen tijdens een sollicitatiegesprek. Met een goed loon, een vrije vrijdag en een leuke werksfeer kunnen de studenten dus lachend hun speciaalbiertje in de Groningse horeca betalen als ze donderdagmiddag hun werkweek afsluiten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie