5 essentiële verzekeringen voor startende ondernemers

5 essentiële verzekeringen voor startende ondernemers

Redactie Baaz

Wanneer je net begint met ondernemen, is het wel zo fijn om al je (rand)zaken op orde te hebben. Om jezelf, je personeel en je bedrijf te beschermen tegen allerlei schadeclaims, juridische kwesties en meer, kun je ervoor kiezen om zakelijke verzekeringen af te sluiten. In deze blog hebben wij de 5 meest essentiële zakelijke verzekeringen voor je op een rij gezet. Je leest wat de verzekeringen inhouden en je komt erachter wat de voor- en nadelen zijn. Je kunt met meer zelfvertrouwen ondernemen, op het moment dat je weet dat je professionele back-up kunt krijgen wanneer zich onverwachte problemen voordoen!

1. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer heb je het beste voor met je bedrijf. Het is daarom belangrijk om je harde werk en business te beschermen tegen onverwachte juridische problemen. Dit kun je doen door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als AVB, af te sluiten. Wanneer je hiervoor kiest, ben je beschermd tegen schade die jij, je werknemers of je producten en/of diensten bij anderen veroorzaakt. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kost geld, maar kan je veel geld schelen op het moment dat je met schade te maken krijgt. Het is goed om te weten dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is. Je bepaalt dus zelf of je deze afsluit.

2. Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

Wil je tegen mogelijke conflicten met klanten, leveranciers of zelfs je eigen personeel beschermd worden? Dan is zakelijke rechtsbijstand precies wat je zoekt! Je weet nooit wanneer iemand een keer moeilijk kan doen. Denk bijvoorbeeld aan een klant die je factuur niet wil betalen of een leverancier die opeens zijn of haar afspraken niet nakomt. Dit zijn vervelende situaties, waar je zomaar mee te maken kunt krijgen. Wat als je werknemer het bijvoorbeeld niet eens is met ontslag? Er zijn verschillende lastige situaties te bedenken, waarin het fijn zou zijn als je wordt bijgestaan door juridische experts. Het mooie aan zakelijke rechtsbijstand is dat je problemen niet in je eentje hoeft op te lossen! Hier vind je een uitgebreid overzicht van zakelijke rechtsbijstandverzekeringen gesorteerd op premie. Zo vind je eenvoudig de geschikte verzekering die past bij jouw situatie als ondernemer.

3. Een zakelijke autoverzekering

Rijd je met een auto van de zaak rond of heb je bijvoorbeeld bestelbusjes in bezit voor je personeel? Dan is het slim om over een zakelijke autoverzekering na te denken. Wanneer je dit type verzekering afsluit, ben je bijvoorbeeld beschermd tegen schade aan je zakelijke voertuig(en), of tegen schade die je voertuigen bij derden veroorzaken. Wanneer je full package wil gaan, betaal je wel iets meer geld. Je sluit dan een zakelijke (beperkt) casco autoverzekering af. Wanneer je alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor je zakelijke voertuigen afsluit, ben je verzekerd tegen schade bij anderen.

4. De voorraadverzekering

Werk je met goederen of grond- en hulpstoffen? Dan is het niet verkeerd om een voorraadverzekering af te sluiten. Deze verzekering wordt ook wel een goederenverzekering genoemd en mag je niet door elkaar halen met een inventarisverzekering. Hier lees je bij punt 5 meer over. Wat de voorraadverzekering voor je doet is je financieel beschermen tegen schade aan je voorraad. Onder je voorraad vallen alle spullen die je gaat verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vervelende situatie zoals diefstal van je voorraad. Je hoopt natuurlijk dat je het nooit meemaakt! Maar je weet nooit wat er in de toekomst kan gebeuren. Wanneer je voorraad beschadigd of weg is, kun je er geen geld meer aan verdienen en dat is zonde.

5. Een inventarisverzekering

Je inventaris bestaat uit al je zakelijke bezittingen zoals meubels in je kantoor of winkel, zakelijke laptops, opslagstellingen of machines waarmee je werkt. Dit gaat dus om alle spullen die je niet verkoopt, maar die je wel nodig hebt om je bedrijf te runnen. Door een inventarisverzekering af te sluiten, ben je financieel beschermd tegen mogelijke schade aan je inventaris. Dit is vooral interessant als je meerdere waardevolle spullen in je inventaris hebt, die je veel geld kunnen kosten, mocht je ze door geleden schade opnieuw moeten aanschaffen.

De voor- en nadelen van verzekeringen voor je op een rij

Voordat je een keuze maakt of je één of meerdere zakelijke verzekeringen afsluit, is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Om maar direct met het slechte nieuws te beginnen, lees je eerst meer over de nadelen van dit type verzekeringen. Een voor de hand liggend nadeel zijn de maandelijkse kosten van zakelijke verzekeringen voor startende ondernemers, zoals de zakelijke rechtsbijstand, voorraadverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je net begint, kan het zijn dat je nog niet voldoende geld verdient. Elk kleine beetje winst dat je maakt, wil je het liefst direct in je bedrijf investeren of aan jezelf en gemaakte kosten uitgeven. Maar vergeet niet dat zakelijke verzekeringen je geld kunnen besparen.

Een ander nadeel kan een lange wachttijd zijn. Niet iedere verzekeraar kan je direct vanaf de ingang van je zakelijke verzekering juridisch bijstaan. Er zijn mogelijkheden voor het afsluiten van zakelijke verzekeringen zonder wachttijd. Zorg er dus voor dat je precies weet wat de voorwaarden bij je eigen verzekeraar zijn. De grootste voordelen zijn dat je dit type verzekeringen makkelijk en snel online kunt afsluiten. Verder word je door je verzekeraar professioneel bijgestaan op het moment dat je een juridisch probleem wil tackelen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie