3 tips voor het succesvol laten groeien van je bedrijf

3 tips voor het succesvol laten groeien van je bedrijf

Redactie Baaz

Heb jij je onlangs ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel? Dan droom je er – net als veel andere ondernemers – ongetwijfeld ook van om je bedrijf steeds verder te laten groeien. Helaas blijft het voor veel ondernemers bij een droom. Dit komt voornamelijk doordat lang niet iedere ondernemer weet hoe hij groei kan realiseren. Als jij je hierin herkent, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst hebben wij namelijk 3 tips op een rijtje gezet voor het succesvol laten groeien van je bedrijf.

1. Zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt

Groei is – helaas – iets wat veel bedrijven niet aan komt waaien. Als ondernemer moet je zelf actie ondernemen om je bedrijf te laten groeien. Is het je niet gelukt om je bedrijf de laatste jaren te laten groeien? Dan komt dit misschien omdat je geen doel(en) gesteld hebt. Het is in dat geval niet gek dat groei uitblijft, want je hebt niets om naartoe te werken. Heb je wel doelen gesteld? Dan zijn deze misschien niet duidelijk genoeg voor jou en/of je medewerkers.

Wil je de komende tijd alsnog groeien? Bepaal dan eerst eens waar jij over een tijdje wilt staan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door omzetdoelen te stellen voor over een half jaar, een jaar en twee jaar. Je hebt in geval iets om naartoe te werken en je kunt je medewerkers motiveren om dit doel samen te bereiken. Richt je niet alleen tot het stellen van het doel op zich, maar werk ook uit hoe je dit denkt te bereiken. Zorg er bovendien voor dat de focus altijd op de doelen ligt. Hierdoor kun je snel bijsturen als dat nodig is.

2. Bouw een sterk team van medewerkers

De gemiddelde ondernemer houdt het liefst zelf zoveel mogelijk touwtjes in handen. Als dit ook voor jou geldt, is het niet gek dat je bedrijf de laatste tijd misschien niet zo hard gegroeid is als gehoopt. Je moet immers meerdere ballen tegelijk hoog houden en dat kan ten koste gaan van het resultaat. Wil jij je bedrijf succesvol laten groeien? Overweeg dan eens om taken uit te besteden. Voordat je dit doet, is het belangrijk om een sterk team van medewerkers om je heen te bouwen.

Beperk je overigens niet tot het bouwen van een sterk team, maar zorg er ook voor dat medewerkers gemotiveerd blijven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door ze een beloning in het vooruitzicht te stellen als bepaalde doelen bereikt worden. Je personeel is dan waarschijnlijk bereid om net dat stapje extra te zetten en dat zorgt er mogelijk voor dat je bedrijf groeit.

3. Durf te investeren

Als je wilt groeien, is investeren vaak nodig. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe machine kopen om het productieproces te versnellen of vereenvoudigen. Ook kun je investeren in een grotere voorraad, zodat je meer producten tegelijkertijd af kunt zetten. Het kan bovendien verstandig zijn om te investeren in een bedrijfspand. Huur je nu nog? Overweeg dan eens om een pand te kopen. Je kunt zakelijk vastgoed financieren met een zakelijke lening, maar dit is niet altijd de beste optie. Veel ondernemers sluiten daarom een zakelijke hypotheek voor een bedrijfspand af. Je gaat weliswaar een grote schuld aan, maar het pand wordt steeds meer jouw eigendom. Dit is niet het geval als je blijft huren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie