Parttime ondernemen, waar moet je aan denken?
In principe gelden voor parttime ondernemers dezelfde regels als voor fulltime ondernemers, toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een werkgever en met inkomsten uit verschillende bronnen. Om de regels overzichtelijk te maken zetten we ze voor je op een rij.
Werkgever
Bespreek je plannen met je werkgever en vraag hem om toestemming voor een bedrijf naast je baan. In sommige gevallen staan daar al afspraken over in je arbeidscontract. Dit heet een concurrentiebeding of een relatiebeding. Bij een concurrentiebeding mag je bijvoorbeeld in een bepaald gebied geen concurrentie vormen voor het bedrijf waar je in dienst bent. Bij een relatiebeding mag je niet de klanten benaderen van het bedrijf waar je in dienst bent. Ook als je uit dienst gaat, kan het concurrentie- of relatiebeding nog tijdelijk gelden.
Belastingen en aftrekposten?
- Je krijgt te maken met btw en inkomstenbelasting. Betaalt je weinig btw? Dan kun je in aanmerking komen voor de kleine-ondernemersregeling. Dit betekent dat je minder (of zelfs helemaal geen) btw betaalt.
-
Steek je jaarlijks 1.225 uur in je bedrijf, besteed je meer dan vijftig procent van je werktijd aan je bedrijf en ziet de Belastingdienst je als ondernemer onder de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op extra aftrekposten.
-
Ga je werken voor opdrachtgevers, dan willen zij weten of de Belastingdienst je als ondernemer ziet. Anders moeten zij namelijk loonbelasting en sociale premies voor je betalen. Met een verklaring arbeidsrelatie kun je aantonen dat je ondernemer bent.
- Als je geen zzp'er of werknemer bent, maar wel werkzaamheden verricht die inkomsten opleveren, ben je voor de Belastingdienst resultaatgenieter. Je hebt dan inkomen uit overig werk en dient de inkomsten als zodanig bij je aangifte in te vullen.