Weinig enthousiasme over verplichte aov

ZZP’ers tegen verzekering arbeidsongeschiktheid

Aimée van Vuuren
Als er een akkoord wordt gesloten over de pensioenhervormingen moeten ZZP'ers zich verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Erg blij zijn ze er niet mee.

Het akkoord

Volgens oppositiepartijen PvdA en GroenLinks voeren ZZP'ers een oneerlijke concurrentiestrijd met werknemers. Het akkoord dat is opgesteld door Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de sociale partners, wacht nog op goedkeuring van vakcentrale FNV. Via een referendum gaan de leden over het plan stemmen. Als FNV akkoord gaat met het plan moeten ZZP'ers zich in de toekomst verplicht gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid (aov).

Lees ook: Wanneer zijn de kosten voor een AOV aftrekbaar van de belasting?

Zzp’ers over verzekering arbeidsongeschiktheid

Een ZZP-vereniging genaamd ZZP Nederland heeft aangegeven volledig tegen de verplichte verzekering te zijn. ‘Onderzoek onder onze achterban wijst uit dat 83 procent tegn een aov-plicht is,’ zegt de vereniging. De AOV-premie gaat al snel honderden euro’s per maand kosten en dat is bijna niet te betalen voor vele. ZZP'ers zullen de prijzen die ze hanteren voor de klanten hoger moeten maken om de kosten te kunnen dekken.

Of het handig is om de verzekering voor arbeidsongeschiktheid te verplichten wanneer FNV akkoord gaat met het plan, zal snel te zien zijn in de economische omstandigheden.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée