Zzp’ers mogen straks ook met pensioen
Linde Gonggrijp: 'Het is te makkelijk om te zeggen dat die ondernemers het maar zelf uitzoeken’

Zzp’ers mogen straks ook met pensioen

Redactie Baaz

Na jarenlang overleg lijkt het erop dat zzp’ers in de toekomst een plekje krijgen binnen het pensioenstelsel zodat ze niet meer op een houtje moeten bijten wanneer zij achter de geraniums kruipen. Nu is een pensioenvoorziening alleen nog toegankelijk voor werknemers in loondienst.

Op dit moment zijn zelfstandigen zelf verantwoordelijk voor de opbouw van hun oude dag. Dat betekent dat ze tijdens hun werkende jaren zelf geld opzij moeten zetten voor later. Omdat dat vrijwel alleen kan via dure en ingewikkelde oplossingen als banksparen of lijfrenteregelingen gebeurt dat weinig en komen zzp’ers er bekaaid vanaf op latere leeftijd. Verschillende organisaties die opkomen voor de rechten en belangen van zzp’ers, waaronder Platform Zelfstandig Ondernemen (PZO), FNV ZZP, Zelfstandigen Bouw en Stichting ZZP Nederland, bouwden daarom de afgelopen tijd aan een pensioenregeling voor deze doelgroep.

Een plan van jaren

Al veel eerder lieten Linde Gonggrijp (FNV ZZP) en Esther Raats (PZO) aan Baaz weten dat het de hoogste tijd is dat de huidige wetgeving op de schop gaat. Esther Raats: ‘De pensioenregeling is nu vooral gebaseerd op de werknemer en de werkgever. Voor een zelfstandige, die geen baas heeft die een deel van de kosten op zich neemt, is de regeling simpelweg te duur.’ Linde Gonggrijp beaamt dat: ‘Het aantal zzp’ers is zo groot dat het maatschappelijk gezien belangrijk is dat er goede regelingen komen. Het is te makkelijk om te zeggen dat die ondernemers het maar zelf uitzoeken.’

In maart 2013 liet staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) tot vreugde van de zzp-organisaties weten dat de overheid mee gaat denken over een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Ook zou het kabinet kijken wat de mogelijkheden zijn voor zzp'ers om hun pensioenopbouw te behouden wanneer zij beroep doen op de bijstand. Nu moet je als zelfstandige eerst je pensioengeld opsnoepen voordat je recht hebt op die bijstand.

Nieuwe regeling op tafel

Het resultaat ligt nu op tafel, zo meldt fd.nl vrijdag. Het betreft een vrijwillige pensioenregeling die vanwege het ontbreken van een winstoogmerk voordelig is voor zelfstandigen. Zzp’ers mogen zelf, afhankelijk van hun inkomen, bepalen hoeveel premie ze inleggen. Uiteraard is er wel een minimuminleg vereist om de kosten van het fonds te dekken, laat Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland aan de krant weten. Op 19 december zitten de organisaties aan tafel met Jette Klijnsma en Frans Weekers van Financiën om de plannen door te spreken.

Er zijn nog wel obstakels

De verwachtingen dat de nieuwe pensioenregeling van de grond komt zijn hoog, al is er ook nog een obstakel te nemen. De organisaties willen namelijk dat in de vermogentoets voor een bijstandsuitkering niet langer het pensioengeld wordt meegeteld. Dat is nu wel het geval waardoor zzp’ers eerst hun pensioen moeten opeten voordat ze aanspraak kunnen maken op de bijstand. Een verandering van die regeling zal de staatskas geld kosten, maar is voor Linde Gonggrijp wel van essentieel belang: ‘Als het kabinet dat niet aanpast, blijft iedere pensioenregeling onaantrekkelijk voor zzp’ers. Dit is een heikel punt’, zegt ze tegen fd.nl.

Meer over de ontwikkelingen van het pensioenplan lees je hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie