Zweden beperkt gps-gebruik bedrijven

Zweden beperkt gps-gebruik bedrijven

Redactie Baaz
Zweden stelt paal en perk aan het gebruik van gps-informatie door bedrijven. Die bespioneren hun medewerkers dikwijls met gegevens uit apparaten die met een antenne via satellieten hun positie vastleggen.

Dat meldt de Zweedse data-inspectie. De rijksdienst bewaakt onder meer de privacy van burgers.

Sinds voorjaar 2008 hebben controleurs minstens dertig Zweedse bedrijven op de vingers getikt wegens bewuste of onbewuste spionage van hun medewerkers. De ondernemingen gebruikten gps-gegevens bijvoorbeeld om te zien waar personeel zich buiten arbeidstijd bevond. 
 
Wat mensen in hun vrije tijd doen, mag volgens de data-inspectie niet worden gecontroleerd. Ook niet als ondernemingen zo privégebruik van de bedrijfsauto willen tegengaan. Juist dat argument werd door een bedrijf gebruikt in een juridisch geschil met de inspectiedienst. De onderneming zei bewijs te willen hebben om bij de Zweedse belastingdienst aan te tonen dat hun wagenpark zuiver voor het werk werd ingezet.

Een woordvoerder van de dienst stelt te verwachten dat privacyschending met positiegegevens zal toenemen. Een gps-antenne wordt niet alleen gebruikt bij elektronische routenavigatie, maar zit tevens in veel mobiele telefoons en zelfs enkele fotocamera's.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie