ZPP'ers verkiezen zekerheid boven vrijheid

ZPP'ers verkiezen zekerheid boven vrijheid

Redactie Baaz

Zelfstandigen hebben liever sociale zekerheid dan keuzevrijheid. Dat was de uitkomst van een onderzoek van socioloog Fabian Dekker.

Het onderzoek werd gehouden onder flexibele werknemers en zelfstandigen, waarbij hij gebruik maakte van internationale en nationale data en diepte-interviews. Dekker onderzocht hoe flexwerkers en zelfstandigen denken over sociale zekerheid.

In zijn proefschrift 'Flecible Employment, Risk and the Welfare State' meldt hij dat zzp'ers vooral betere bescherming bij werkloosheid belangrijk vinden. Daarnaast blijkt dat flexwerkers een grotere behoefte hebben aan sociale zekerheid, met name de compensatie van het werkloosheidsrisico wordt belangrijk gevonden. Groepen die al kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt hebben het meest last van de risico's die samenhangen met flexibele arbeid.

Verder blijkt dat de mening van zelfstandigen over sociale zekerheid, zoals gezondheids- en ouderdomsrisico, niet veel verschilt van die van werknemers. Daarentegen zijn zzp'ers wel pessimistischer over de werkloosheidsuitgaven, aldus het onderzoek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie