Zonder nacht heb je niks aan je dag

Zonder nacht heb je niks aan je dag

Redactie Baaz
Iedereen kent ‘m wel: de lange to-do lijst waar al je werkzaamheden van die dag op verzameld staan. Als ZZP’er ben je op jezelf aangewezen en kan het gevoel dat je deze lijst af móet krijgen net wat groter zijn.

Naast al deze werkzaamheden heb je ook nog eens een sociaal leven, speel je graag een potje tennis en is het belangrijk om de bezoekjes aan de tandarts niet over te slaan. Je nachtrust is uiteindelijk vaak de dupe van te lange to-do lijsten. Maar als er iets juist belangrijk is om op je to-do lijst te hebben staan, dan is het wel slapen. Met een uitroepteken!

Slaap is belangrijk, dat weet iedereen. En iedereen weet ook dat je slapend niet rijk wordt. Dus hoe langer je wakker bent, hoe meer je gedaan krijgt in een dag. En daar gaat het mis. Slaap is goed voor je gezondheid, je hebt het nodig om de volgende dag productief te zijn en het heeft zelfs invloed op je gevoel voor humor. Omdat je fitheid dus in grote mate wordt beïnvloed door slaap, zet verzekeraar Allianz vijf tips voor je op een rijtje voor een goede nachtrust:

1. Neem je werk niet mee naar bed

Niet alleen is het belangrijk om de nacht te gebruiken om te slapen in plaats van te werken, maar ook om in de avonduren niet te werken. Ontspannen aan je nachtrust beginnen is essentieel, anders blijven bepaalde zaken maar door je hoofd spoken. Lukt het nog steeds niet goed om het werk los te laten en ben je bang dat je dingen vergeet? Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf het van je af. Vaak onthoud je dingen zelfs al beter als je het hebt opgeschreven. Een win-win dus.

2. Creëer een nachtritme

De meeste mensen hebben een dagritme gecreëerd. Ze ontbijten, lunchen en dineren rond dezelfde tijd en werken op dezelfde uren van de dag. Hoewel je als zzp’er hier vaak iets vrijer in bent, wordt ook door hen vaak een ritme aangehouden. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Doe dit dus ook voor je nachtrust! Wanneer je iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, wen je hier snel aan. Probeer uit te vinden hoeveel nachtrust jij nodig hebt, want de algemene regel voor acht uur slaap per nacht is namelijk maar een gemiddelde. Het kan dus goed zijn dat jij je het beste voelt na zes uur slaap, terwijl iemand anders negen uur nodig heeft. Door tien dagen achter elkaar hetzelfde aantal uren te slapen, kom je erachter hoe je wakker wordt na deze hoeveelheid slaap. Word je wakker vlak voor je je wekker hoort, dan heb je aan dat aantal uren genoeg. Moet je nog steeds wakker worden door je wekker, probeer dan eens een half uurtje eerder naar bed te gaan.

3. Blijf niet in je bed liggen als je niet in slaap komt

Het overkomt iedereen wel eens. Je voelt je nog actief, terwijl je weet dat je moet gaan slapen. Vervolgens blijf je eindeloos in bed liggen in de hoop dat je moe wordt en in slaap valt. Doe jij dit ook? Stop hier dan direct mee. Naast het feit dat je waarschijnlijk nog uren naar het plafond ligt te staren, kan het zelfs zo zijn dat je je slaapkamer als een oncomfortabele plek gaat zien. Ga daarom hersenloze dingen doen: drink een glas water in de keuken, lees een boek in de woonkamer of begin eens aan de stapel strijkgoed die nog op je ligt te wachten. Na vijftien tot twintig minuten word je vaak vanzelf moe.

4. Snoozen. Zo verleidelijk, maar zo gevaarlijk

Met iedere druk op de snooze knop, word je eigenlijk alleen maar meer moe. De eerste keer dat je wekker gaat, onderbreek je op een onnatuurlijke wijze de slaapcyclus. Zodra je op snooze drukt, geef je je lichaam het sein om weer te gaan slapen en maakt het dus weer slaaphormonen aan. Als dan na vijf of tien minuten de wekker opnieuw gaat, moet je lichaam weer waakhormonen aanmaken. Als je dit dus zo een paar keer doet, gooi je het slaap-waakritme in de war, raak je gedesoriënteerd en functioneer je slechter.

5. De felbegeerde powernap

Mocht je ’s nachts toch niet genoeg tot rust gekomen zijn, dan is een powernap dé oplossing. Het verbetert je alertheid, vermindert stress en verhoogt je productiviteit. Maar om een negatief effect te voorkomen, is het belangrijk de duur van je slaap goed te timen. Een powernap tussen de tien en twintig minuten is kort genoeg om in je lichte slaap te blijven en lang genoeg om weer op energie te komen. Is je powernap te lang, dan zal je moeten ontwaken uit een diepe slaap én grote kans dat je ’s avonds weer niet in slaap komt…

Dus ook al heb je nog zo’n lange to-do lijst, probeer je dag alsnog zo in te delen dat je voldoende nachtrust krijgt. Weer een zorg minder om van wakker te liggen. 


 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie