Zo zet je als organisatie in op het thema duurzaamheid

Zo zet je als organisatie in op het thema duurzaamheid

Redactie Baaz

Duurzaam ondernemen is iets wat steeds meer managers nastreven. Mede door het feit, dat consumenten bij het maken van hun keuzes vaker rekening houden met de mate van duurzaam werken van een organisatie. Daar komt de SDG in Nederland nog bij. SDG is een afkorting van Sustainable Development Goals; een document met zeventien doelen die ertoe moeten leiden dat de wereld er in 2030 een stuk duurzamer uit ziet! Er zijn verschillende manieren waarop kan worden ingezet op het thema duurzaamheid. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak van je organisatie, het vervangen van het bestaande wagenpark voor uitsluitend elektrische auto’s, enzovoorts. Bovenal is het belangrijk dat duurzaam werken niet saai hoeft te zijn. In dit artikel lees je er meer over. 

Betrokkenheid van je personeel verhogen

Duurzaam ondernemen doe je niet in je eentje; het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie zijn of haar steentje bijdraagt. Verhoog de betrokkenheid van collega’s bij het thema duurzaamheid door deel te nemen aan verschillende challenges op het gebied van duurzaam ondernemen. Gamification, in het Nederlands ook wel Gamificatie genoemd, is een slimme vorm van het aanwenden van spelprincipes in een niet-spel context. Door te zorgen voor een gevoel van strijd, zullen medewerkers beter gemotiveerd zijn om hun bijdrage te leveren aan de inzet op duurzaamheid. Er zijn platforms waarop deze challenges op het gebied van duurzaamheid worden aangeboden. Kies voor een bestaande uitdaging, of bedenk er zelf een voor je organisatie. 

Vergeet medewerkers niet te belonen, wanneer het hen gelukt is een challenge te volbrengen. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige barbecue deze zomer; uiteraard wel met duurzame vegan producten! Het motiveert hen om bij een volgende challenge opnieuw aan de slag te gaan. 

Duurzaam werken door processen te optimaliseren

Naast de eerder aangehaalde investeringen in zonnepanelen en elektrisch rijden, valt vaak veel winst te behalen uit het optimaliseren van processen binnen organisaties. Kijk nog eens kritisch naar de wijze waarop productieprocessen ingericht zijn. Welk restafval komt hierbij vrij? Hoe zit het met de recyclebaarheid van deze materialen? Op welke manier wordt omgegaan met retourzendingen van consumenten? Zijn de logistieke processen optimaal ingericht, om het aantal reisbewegingen vanuit de organisatie tot een minimum te beperken? Enzovoorts. 

Het komt nog geregeld voor dat organisaties nauwelijks zicht hebben op deze processen, doordat ze zich door de tijd heen hebben gevormd. Vastlegging van het proces is daarbij niet altijd gebeurd. 

 

LEES OOK: Hoe kun jij als bedrijf bijdragen aan een circulaire economie?

LEES OOK: Hoe je kantoorruimtes duurzamer kunt maken

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie