Zo vind je de beste laptop voor zakelijk gebruik

Zo vind je de beste laptop voor zakelijk gebruik

Redactie Baaz

Vaste pc’s en workstations zie je steeds minder in kantooromgevingen. Dat is onder andere omdat laptops op flexplekken vaak zijn handiger dan een pc. Daarnaast hebben laptops door de toename van thuiswerken na corona hun nut bewezen. Medewerkers werken makkelijker vanuit huis en zijn zo flexibeler inzetbaar. Hoe vind je dan voor de meest passende laptop voor zakelijk gebruik?

Bepaal budget en gewenste specs

Bij de aanschaf van laptops heb je te maken met twee belangrijke factoren: het budget en de benodigde of gewenste specificaties, ook wel specs genoemd. Heb je een budget vastgesteld, dan kies je binnen dat budget de meest passende laptop. Of je stelt juist eerst de specificaties op en gaat dan op zoek naar laptops die voldoen aan die specificaties.

Beveiliging: denk aan AVG en bedrijfsgevoelige data

We kennen allemaal de verhalen over USB-sticks en laptops die gestolen, of zelfs gewoon verloren of vergeten zijn. Het mogelijke verlies van data heb je in ieder geval gedekt met backups en data in de cloud. Maar denk ook aan AVG wanneer er privégegevens op laptops worden verwerkt, of bedrijfsgevoelige data die voor enorme problemen kunnen zorgen wanneer ze in vreemde handen komen.

Het gebruik van laptops met vingerafdrukscanner binnen je organisatie is een sterke eerste beveiligingsstap. Werken met MFA of 2FA is -zeker bij het verwerken van zeer gevoelige informatie op laptops- geen overbodige luxe. 

Laat buitenstaanders niet meekijken

Wanneer bedrijfslaptops buiten kantoor worden gebruikt, is het zaak te inventariseren of er een risico is dat anderen kunnen meekijken en zo gevoelige informatie kunnen inzien. Denk aan accountmanagers die hun laptop regelmatig buiten de deur gebruiken, maar ook aan andere medewerkers die regelmatig buiten kantoor werken waar pottenkijkers kunnen rondlopen. Zorg er dus voor dat er niet zomaar meegekeken kan worden op het beeldscherm.

Bij de aanschaf van nieuwe laptops kan je dan kiezen voor laptops met een beperkte kijkhoek. Is dat niet mogelijk, of heb je laptops waarbij de kijkhoek niet beperkt wordt, schaf dan privacyfolie aan. Die privacyfolie is er ook voor losse beeldschermen, en is ook nuttig als meekijkers op kantoor ongewenst zijn.

Bouwkwaliteit: vooral bij veelvuldig vervoer

Computers zitten vol met allerlei kwetsbare onderdelen, en hoewel de kwetsbaarheid van laptops steeds minder wordt -denk aan SSD, dat minder kwetsbaar is dan HDD- blijft het vervoer een risico. Je kan de buitenkant beschermen met een laptophoes, dat beschermt in ieder geval de buitenkant en zorgt in het gunstigste geval voor minder impact op interne onderdelen bij vallen en stoten.

De keuze voor bouwkwaliteit zit ook in het materiaal van de behuizing. Waar kunststof verder ontwikkeld is en meer kan hebben, is metaal (meestal aluminium bij laptops) toch steviger. Met name de scharnieren zijn bij kunststof laptops nogal eens een punt van aandacht.

Een laptophoes verdient zich terug

Het lijkt misschien oubollig om een laptophoes te gebruiken, maar je voorkomt beschadigingen en de laptop gaat minder snel kapot. Zo bespaar je op reparatiekosten, mogelijk zelfs vervangingskosten en is een laptop meer waard mocht je deze nog kunnen inruilen of doorverkopen aan het eind van zijn levensduur.

Een laptophoes verdient zich dus terug. Daarnaast hoeft het geen standaard laptophoes te zijn. Als je goed voor de dag wilt komen kies je voor een op maat gemaakte laptophoes, of zelfs een met je bedrijfslogo.

Duurzaamheid betekent besparing op lange termijn

Houd bij de aanschaf van laptops ook rekening met duurzaamheid. Een laptop met betere specs kan wel duurder zijn, maar gaat ook langer mee. En een laptop die langer meegaat is niet alleen vanuit milieuaspect duurzaam. De investering is dan wel wat hoger, op langere termijn is het een besparing omdat je de laptops minder snel hoeft te vervangen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie