Zo geef je een steengoede presentatie

Zo geef je een steengoede presentatie

Redactie Baaz
Niet iedereen heeft het geluk over een natuurlijk presentatietalent te beschikken. Het goede nieuws is dat presenteren iets is wat je kunt leren. Met dit stappenplan geef je een steengoede presentatie.

1. Denk na over je publiek

Nog voordat je aan het maken van je presentatie begint, moet je het publiek in overweging nemen. Hoeveel weten ze over het onderwerp? Wat vinden ze belangrijk? Door het publiek centraal te houden, kun je de presentatie op hen afstemmen.

2. Trek de aandacht

De eerste dertig seconden van je presentatie tellen het zwaarst. Hierin bepaalt het publiek of ze blijven luisteren of - fysiek of mentaal – vertrekken. Je kunt op verschillende manieren de aandacht grijpen: stel een interessante vraag, deel een interessant feitje, doe een schokkende onthulling of maak een gepaste grap.

3. Houd het interessant

Zelfs als je de aandacht in de eerste dertig seconden hebt weten te trekken, betekent dat niet automatisch dat het publiek blijft luisteren. Verveling ligt altijd op de loer. Houd het dus interessant, bijvoorbeeld door vragen te stellen, afbeeldingen en video’s te laten zien en illustrerende voorbeelden te gebruiken. Zorg ervoor dat je in je presentatie genoeg varieert en de boel soms opschudt.

4. Wees enthousiast

Enthousiasme werkt aanstekelijk. Je hoeft écht niet te schreeuwen of door de kamer te stuiteren, het gaat er vooral dat je toont dat je oprecht geïnteresseerd bent in het onderwerp waarover je aan het praten bent.

5. Pauzeer af en toe

In een presentatie ga je altijd veel sneller dan je denkt. Nadat je een vraag stelt of van slide wisselt, tel dan tot drie. Dat voelt voor jou op dat moment wellicht als een eeuwigheid, maar het geeft het publiek de nodige tijd om na te denken en op adem te komen.

6. Gebruik je conclusie om te motiveren

Met je conclusie kun je de efficiëntie van de rest van je presentatie beïnvloeden. De afsluiter is plek om je publiek te motiveren, inspireren en richting te geven. Vertel ze niet alleen wat ze (eventueel) moeten doen, maar vooral waarom.

7. Wees altijd jezelf

Tegen een publiek praten is andere koek dan een gesprek tussen vier ogen, zelfs als het onderwerp hetzelfde is. Zenuwen komen niet zelden om de hoek kijken en daardoor ontstaat de kans dat je niet jezelf bent. Jezelf kunnen zijn tijdens een presentatie vergt zelfvertrouwen en dat bouw je op door vooral veel te oefenen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie