Zo brengt een medewerker zich ‘even snel’ in gevaar

Zo brengt een medewerker zich ‘even snel’ in gevaar

Redactie Baaz

Hoe vaak ik ondernemers na een bedrijfsongeval niet hoor verzuchten: 'Dat had mijn medewerker nooit zo mogen doen!' Terwijl de medewerker in kwestie vaak juist aan het bedrijfsbelang dacht toen hij ‘even snel’ een veiligheidsregel aan zijn laars lapte. In ieder bedrijf worden veiligheidsregels omzeild, vaak met de beste bedoelingen. Tot het mis gaat.

Aart van de Bunte komt in zijn functie als risicodeskundige dagelijks bij ondernemers over de vloer. In zijn blogs geeft hij praktische tips om belangrijke bedrijfsrisico’s te verkleinen en neemt hij nieuwe risico’s onder de loep. In deze eerste blog gaat hij in op het gevaar van medewerkers die ‘even snel’ een klus willen klaren.

Medewerker neemt risico vaak met beste bedoelingen

Uiteraard kennen je medewerkers de regels wel. Maar ondernemers hameren nu eenmaal meer op productiviteit dan op veiligheid. Dus denken medewerkers dat de makkelijke, snellere manier meer wordt gewaardeerd. Vooral ervaren medewerkers hebben zoveel routine opgebouwd, dat ze zich vaak meer zorgen maken om de snelheid dan om de risico’s. Maar een veiligheidsmaatregel is er uiteraard niet voor niets. Natuurlijk wil je als ondernemer resultaat zien, maar je zit – net als de medewerker zelf – daarbij niet op ongelukken te wachten.

Veiligheidsmaatregelen omzeilen? Niet doen!

Stel dat een medewerker dagelijks onterecht een foutmelding krijgt van een machine. Na een tijdje zal hij niet meer de moeite nemen om te controleren wat er aan de hand is, maar de machine automatisch resetten en opnieuw opstarten. Op afstand, heel handig en efficiënt. En best begrijpelijk. Maar wel levensgevaarlijk! Want wat gebeurt er als er op dat moment een collega of een monteur de machine opent om wél te kijken wat er aan de hand is? Dit soort onnodige ongelukken kom ik helaas regelmatig tegen.

Zo verbeter je de veiligheid in jouw bedrijf

In dit whitepaper leer je hoe je in 4 stappen een gezonde en veilige werkomgeving creëert. Ik zet de belangrijkste punten voor je op een rij:

1. Maak de risico’s duidelijk aan je medewerkers
Zorg ervoor dat medewerkers echt doordrongen zijn van de risico’s die zij lopen op de werkvloer. Cursussen over veiligheid en toolboxmeetings - werkoverleg waarin arbeidsveiligheid centraal staat - zijn pure noodzaak.

2. Stel veiligheidsprocedures op
Laat om ongelukken te voorkomen je monteur bijvoorbeeld de meterkast afsluiten als hij aan de elektrische installatie werkt. En zorg dat hij de sleutel altijd zelf bij zich houdt. Zo kan een ander de elektriciteit niet per ongeluk inschakelen.

3. Spreek je medewerkers erop aan als ze de regels niet opvolgen
Stel een checklist op voor veiligheidsprocedures en controleer of medewerkers ze toepassen.

4. Laat merken dat je veiligheid belangrijk vindt
Besteed tijdens het werkoverleg aandacht aan veiligheid en risico’s om iedereen scherp te houden. Volg zelf ook altijd alle veiligheidsmaatregelen op, geef het goede voorbeeld op de werkvloer.

5. Bespreek met medewerkers hoe de veiligheid beter kan
Waarom volgen ze de afgesproken veiligheidsmaatregelen eigenlijk niet op? Hoe kunnen jullie dat samen verbeteren? Ook een ideeënbus levert vaak verrassende inzichten en voorstellen op.

6. Vraag medewerkers om (bijna-)incidenten altijd te melden
Ook van de keren dat het bijna misging, kunnen jullie heel veel leren. Zie deze incidenten als een kans om samen de veiligheid in het bedrijf te verbeteren. Bespreek ze met medewerkers van verschillende afdelingen. Een frisse blik leidt vaak tot onverwacht goede oplossingen.

7. Spreek met medewerkers af om voor elkaars veiligheid te zorgen
Je medewerkers horen op elkaar te letten en elkaar erop aan te spreken als iemand een veiligheidsmaatregel niet opvolgt. Niet om elkaar te controleren, maar om ervoor te zorgen dat iedereen veilig werkt.

Volg Interpolis ook op Twitter of op LinkedIn voor meer praktische tips om zelf met jouw bedrijfsrisico’s aan de slag te gaan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie