Zie hier de nieuwe Lotus Evija

Zie hier de nieuwe Lotus Evija

Redactie Baaz

Het Engelse automerk Lotus heeft de afgelopen jaren verschillende speciale edities uitgebracht, waarvan onder andere de Elise, Exige en Evora. Nu komt het automerk met een volledig nieuw model: de Lotus Evija.

De nieuwe Lotus Evija is een volledig elektrische hypercar. Allereerst was de codenaam van de auto ‘Type 130’. Tijdens het Goodwood Festival of Speed is echter de officiele naam bekendgemaakt, wat dus Evija is. 

Moederbedrijf Geely

De Evija is naast de eerste nieuwe Lotus in jaren ook het eerste nieuwe model dat volledig is ontwikkeld onder de vleugels van moederbedrijf Geely. 

LEES OOK: Tesla past prijzen en aanbod aan

De Lotus Evija wordt door vier elektromotoren vierwiel aangedreven en beschikt over een vermogen van maar liefst 2.000 pk en 1.700 Nm. De Evija bereikt binnen drie seconden een snelheid van 100 km/h. Daarnaast tikt hij binnen negen seconden de 300 km/h aan. Tel hier 20 km bij op en je hebt de topsnelheid van de Evija: 320 km/h.

Omdat de auto is opgemaakt uit koolstofvezel, weegt hij slechts 1.680 kilo. De Evija zou 400 kilometer ver kunnen komen met een volledig opgeladen accu. Het 70 kWh accupakket is achter de voorstoelen te vinden. Om de lichtgewicht magnesium wielen zitten Pirelli Trofeo R-banden en de auto remt met onder meer koolstofkeramische schijven.

Uiterlijk Lotus Evija

De lengte van de Lotus Evija is 4,46 meter. Daarnaast is de auto 2 meter breed en slechts 1,22 meter hoog. De bodemspeling bedraagt slechts 10,5 centimeter. Het aerodynamische model is doorspekt met koelsleuven en -openingen. Achterin zijn twee tunnels te zien die optisch omringd zijn door de achterlichtunits. 

De Evija beschikt over indrukwekkend openslaande vlinderdeuren die met een afstandsbediening bediend worden. Het achteruitrijlicht is in de T van ‘Lotus’ verwerkt. Lotus zegt dat reguliere buitenspiegels niet nodig zijn, omdat de Evija het doet met de op stokjes geplaatste camera's. De lichten maken gebruik van lasertechniek.

Het strakke, high-tech interieur straalt luxe uit. Qua standen is de Evija in Range, City, Tour, Sport en Track te zetten. Tussen de stoelen in vind je een diagonale 'ski-helling', zoals Lotus het zelf omschrijft. Dit is een schuin geplaatst paneel dat beschikt over verschillende touchknoppen waarmee diverse zaken ingesteld kunnen worden.

Handgemaakt

De naam Evija is gekozen omdat het staat voor 'de levende' en omdat Lotus zijn traditie om zijn modelnamen met een 'E' te laten beginnen, wilde volgen. Lotus geeft slechts 130 exemplaren uit, die stuk voor stuk met de hand worden gemaakt in het Engelse Hethel. De Evija is te koop vanag 1,7 miljoen pond, ( ongeveer 1,88 miljoen euro). Voor een aardige aanbetaling van zo’n € 277.000,- ben je verzekerd van een productieplek. In 2020 worden naar de verwachting de eerste exemplaren geleverd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie