Dashcams: uitkomst voor zakelijk gebruik

Zakelijk rijden met een dashcam

Redactie Baaz
Metallic lak, airconditioning, een DAB radio en parkeersensoren zijn de meest gewilde opties bij een leaseauto. Ook ingebouwde navigatie en semi-automatisch schakelen winnen aan populariteit. Wie goed oplet, ziet bij zakelijke rijders nog een extraatje dat vaak niet op de optie lijst staat: een dashcam.

Waarom een dashcam ook interessant is voor zakelijk rijders

Als je veel op de weg zit, is de kans dat je betrokken raakt bij een ongeval ook groter. Ook zal je regelmatig te maken hebben met medeweggebruikers die intimideren of op ronduit agressieve manier hun gelijk willen halen. Door het gebruik van een dasboardcamera kun je overtredingen op een simpele manier vastleggen. Steeds vaker wordt het gefilmde materiaal gebruikt als bewijsmateriaal in een rechtszaak. 

Dashcam standaard in leaseauto’s

De kans dat de autocamera ook in Nederland standaard zal worden meegeleverd bij een leaseauto is groot. Sinds 2017 zijn in het Verenigd Koninkrijk alle auto’s die via Leaseplan worden afgenomen uitgerust met een dashboardcamera. Het leasebedrijf besloot dit nadat uit onderzoek was gebleken dat 77% van de automobilisten het idee heeft dat een dashcam zorgt voor meer veiligheid op de weg. Een derde van de ondervraagde automobilisten gaf aan een dashboardcamera onmisbaar te vinden in de auto.

Opletten bij reizen buiten Nederland

Nederland is een van de voorlopers in Europa als het gaat om het gebruik van de dashcam. We zijn nog niet zo ver als in het Verenigd Koninkrijk, maar het gebruik van een autocamera is hier wel toegestaan. Verzekeraars geven ook aan dat ze positief zijn over het gebruik van een dashcam. Niet in alle landen denken ze daar zo over. In sommige landen is het gebruik van een dashcam verboden, in Duitsland bijvoorbeeld. Voor zakelijk rijders met veel buitenlandse dienstreizen is de dashcam dus niet altijd een goed idee. 

Dashcams voor bedrijven

Dasboardcamera’s zijn ook interessant voor bedrijven waarin verschillende medewerkers gebruik maken van dezelfde auto. Een koeriersdienst bijvoorbeeld. Vaak is een dashcam dan ook een preventieve maatregel. De chauffeurs weten dat hun rit wordt vastgelegd en zullen hier meestal hun rijstijl op aanpassen.

Uitkomst voor rijscholen

Ook rijscholen hebben de voordelen van een camera op het dashboard ontdekt. De dashcam maakt het namelijk mogelijk om de ritten met de leerlingen te analyseren. Zo kan de instructeur situaties uit de les uitgebreid bespreken met de student.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie