Zakelijk leasen voor ondernemers: hoe werkt het?

Zakelijk leasen voor ondernemers: hoe werkt het?

Redactie Baaz
Ben jij, als ondernemer, regelmatig onderweg? Dan is zakelijk leasen voor jou de uitkomst. Een ondernemer heeft vaak drukke agenda’s met veel afspraken. Elk uur en elke minuut is kostbaar, want tijd kost eenmaal geld. Je kunt door zakelijk te leasen jezelf ontzorgen, zodat jij minder stress ervaart en je kunt focussen op jouw onderneming. Wat is zakelijk leasen en waarom is dit een voordeel voor ondernemers? Wij leggen het in dit artikel uit!

Wat is zakelijk leasen?

Je kunt leasen vergelijken met huren. De leasemaatschappij koopt de auto en jij betaalt elke maand een vast bedrag voor het gebruik. Bij leasen kun je kiezen uit verschillende vormen. Operational lease is de meest gekozen vorm binnen de zakelijke branche. Bij operational lease heeft de leasemaatschappij de verantwoordelijk over de wegenbelasting, verzekering en onderhoud en reparatie van de auto. Daarnaast bestaat ook de vorm financial lease. Deze vorm kun je het beste vergelijken met huurkoop. Je koopt de auto op afbetaling. In dit geval komt de auto ook op de balans van het bedrijf. Voor een leaseauto gelden dan belastingtechnisch dezelfde regels als voor een gekochte auto. Je kunt de kosten aftrekken van de opbrengsten. Houd daarbij wel rekening met de regels van de belastingdienst.

Zakelijk leasen voor MKB'er, zzp'er of startend ondernemer?

Wanneer je een auto zakelijk gebruikt, kun je ook overwegen om een auto zakelijk te leasen. Voor veel zzp’ers, mkb’ers en kleine ondernemers is de auto namelijk een onzekere en dure kostenpost. Soms moet je dan ook keuzes maken, investeren in je bedrijf is daarbij vaak de belangrijkste keuze. Leasemaatschappijen bieden vaak een maandtarief aan voor jouw auto. Zo kun je een auto leasen voor zakelijk gebruik, zonder een grote investering te doen.

Voordelen van zakelijk leasen

Je wilt als ondernemers een auto met alleen de gemakken beheren. Voor ondernemers heeft zakelijk leasen voordelen:
 

  • Je rijdt rond in een gloednieuwe auto zonder dat je de kosten hebt van een eigen auto.
  • Je hebt geen zorgen meer over hoge schade- en onderhoudsrekeningen. Dat betaalt de leasemaatschappij.
  • Je hebt geen zorgen om pech onderweg. De leasemaatschappij zorgt namelijk voor onderhoud en zorgt indien nodig voor reparatie.
  • Je bespaart tijd: nooit meer omkijken naar onderhoud, verzekeringen en administratie.
  • Je bespaart geld: dankzij het vaste maandtarief en geen lasten van financieringen van het aankoopbedrag.
  • Je hebt geen administratief lasten, dit doet de leasemaatschappij.
  • Je hebt een auto die niet op de balans hoeft.
  • Je hebt een nieuwe, vaak zuinigere, auto voor de deur van jouw bedrijf staan. Dit maakt natuurlijk indruk.
  • Je kunt leaseauto’s aan werknemers aanbieden, dat is voor hun ook een leuke extra.

Hoe kom ik aan een leaseauto?

Je hebt in Nederland verschillende leasemaatschappijen, zoals LeasePlan, waarbij je zakelijk kunt leasen. Een leasemaatschappij zorgt dat je geen omkijken meer hebt naar je administratie en de aankoopfinanciering. Per leasemaatschappij verschilt het proces. Je kunt daarom informeren bij een leasemaatschappij om meer informatie over het proces te krijgen. Je wilt uiteindelijk de beste keuze maken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie