Woningmarkt: minder interesse in huizen, steden blijven druk

Jonas Bloemen
Dat de gekte op de woningmarkt aan het afnemen is werd al eerder bekend. Volgens het NVM stijgen de huizenprijzen nog steeds maar minder hard dan de afgelopen periode. Nu blijkt ook het animo voor huizen af te nemen.

LEES OOK: Huizenmarkt: krapte blijft, gekte neemt af

Makelaars uit Zwolle, Utrecht en Amsterdam zien dat de belangstelling voor koophuizen is afgenomen. ‘Waar er eerst soms twintig mensen in de race waren voor een woning, zijn dat er nu een stuk minder, bijvoorbeeld twaalf’, zegt Ilse Smink van Karssen Makelaars uit Zwolle tegen de NOS over de huidige woningmarkt. In Utrecht is de neerwaartse spiraal al langer te merken. In de Domstad valt op dat woningen vanaf 500.000 euro niet meer zo gemakkelijk verkocht worden. 

Makelaars worden tijdens de huidige woningmarkt voorzichter met het geven van een prijsadvies. Zo ook makelaar Rodney Linger: ‘Als je nu te hoog inzet qua prijs, komt er niemand meer kijken. Voor drie- of vierkamerwoningen kun je echt niet meer vragen dan nu, omdat potentiële kopers het dan simpelweg niet meer gefinancierd krijgen’. 

Woningmarkt in steden

Mensen die in de steden op zoek zijn naar een huis, hebben nog niet het idee dat het makkelijker gaat. Ze hebben nog steeds het gevoel dat ze veel concurrentie hebben op deze woningmarkt en boven de vraagprijs moeten bieden. ‘Wij gaan met 24 andere belangstellenden op een huis bieden. En dan staan er ook nog 24 mensen op de wachtlijst.’ zegt Mirthe Biskop, zoekend naar een huis in Breda.