Wet- en regelgeving staat ondernemers in de weg

MKB
Sterre Hartjes
Een kwart vindt de huidige wet- en regelgeving de grootste belemmering voor de groei van de onderneming, zo blijkt uit onderzoek van MKB-financieringsplatform 'October'. Tijdens dit onderzoek werden 1.034 MKB-ondernemers ondervraagd.

Toekomst voor ondernemers

De grootste hindernis voor de toekomstige groei van een bedrijf is voor 23 procent de huidige wet- en regelgeving. Dat blijkt uit onderzoek van October. Een andere obstakel die door de ondervraagden werden benoemd, is de sector waarin de onderneming zich bevindt (17 procent). Ook het niet- of weinig winst maken werd genoemd (10 procent).

Nederlandse ondernemingsklimaat

Wegens deze punten geeft één op de zes MKB-ondernemers het Nederlandse ondernemersklimaat een onvoldoende. Bijna een kwart, 23 procent, geeft het een kleine 6. Verandering in de beoordeling wordt niet verwacht. Zo vermoedt 62 procent van de ondervraagden dat het Nederlandse ondernemersklimaat in het aankomende jaar niet gaat verbeteren. Gek genoeg denkt 57 procent van de ondervraagden dat het in andere Europese landen eenvoudiger is om ondernemer te zijn.

Ondernemers krijgen weinig steun

64 procent van de MKB-ondernemers voelt zich niet genoeg gesteund door de overheid. Daar staat tegenover wat ervaren wordt van de directe omgeving. Zeker 83 procent is positief over de steun van familie en vrienden. Met name bij ondernemers in de logistieke sector (88 procent), retail (73 procent) en de bouw (68 procent) ontbreekt de steun vanuit de overheid. Ondernemers uit de informatie- en communicatiesector (51 procent) hebben hier minder last van.