Meimaand, vakantiegeldmaand

Werkgever, wist jij dit al over het uitbetalen van vakantiegeld?

Bart Remmers
In mei is het voor de meeste werkgevers weer zo ver: het vakantiegeld moet uitbetaald worden aan het personeel. 8 procent vakantiegeld over het brutoloon, uitkeren in mei.

Het lijkt misschien een vast gegeven maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Zo kun je als werkgever het vakantiegeld bijvoorbeeld ook in termijnen betalen en is de regelgeving voor vakantiegeld over overuren sinds 1 januari veranderd. Monsterboard komt met 5 punten waar je als werkgever op moet letten.   
 
1. Een werknemer heeft vanaf 1 januari 2018 ook recht op vakantietoeslag over het overwerkloon. Worden de uren die je werknemer overwerkt ook uitbetaald? Dan moet je daar als werkgever vanaf dit jaar ook 8% vakantietoeslag over betalen. 

2. Je bent als werkgever niet verplicht het vakantiegeld in mei uit te betalen. De meeste werkgevers betalen het vakantiegeld uit in mei, maar het mag ook in juni mocht dat beter uitkomen. Je mag ook van deze regel afwijken en het vakantiegeld bijvoorbeeld in termijnen betalen. Dit moet dan wel schriftelijk vastgesteld worden. En let wel op: het volledige vakantiegeld moet uiterlijk in juni uitbetaald zijn. 

3. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8 procent van het brutoloon, maar er zijn uitzonderingen. Je mag als werkgever minder vakantiegeld betalen als je werknemer meer dan drie keer het minimumloon ontvangt. Je hoeft dan alleen 8% vakantietoeslag te betalen over het loon dat drie keer het minimumloon betreft. Over het bedrag wat ze daarboven ontvangen hoef je geen of minder vakantiegeld uit te keren. 

4. Vakantiegeld wordt alleen berekend over het brutoloon. Krijgt je werknemer een bonus, dertiende maand, winstuitkering of onkostenvergoeding? Hier hoef je geen vakantiegeld over te betalen. De 8 procent vakantietoeslag geldt alleen over het salaris voor het reguliere dienstverband. 

5. Je mag vakantiegeld koppelen aan prestaties. Voorwaarde is dat je wel altijd minimaal 8% vakantiegeld uitbetaalt. Maar je mag bijvoorbeeld afspreken dat dit bij bepaalde prestaties 10 procent wordt. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart