Welke leiderschapsstijl heb ik?

Welke leiderschapsstijl heb ik?

Redactie Baaz

Als je een werkgever bent is het belangrijk om te bekijken hoe jij werk geeft aan jouw werknemers. Hoe je dat doet is namelijk afhankelijk per persoon. Er bestaat geen leiderschapsstijl die werkt bij ieder team of in ieder situatie. Er zijn verschillende soorten leiderschappen. Want is er een perfecte vorm van leiderschap. Wat is een goede leider en welke leiderschapsstijl heb jij? In deze blog wordt verder diepgang gegeven over welke leiderschapsstijl jij in huis hebt.

Wat is een goede leider?

Wat is nou de perfecte leider? De perfecte leider past zijn stijl vooral aan de situatie aan. Wanneer bijvoorbeeld een bedrijf efficiënter wil gaan werken is het belangrijk dat de leider een directe en aansturende stijl heeft terwijl bij ontwerpprojecten zoals architecten veel meer moeten vergaderen. 

Autocratisch leiderschap

Een voorbeeld van een leiderschapsstijl is de autocratisch leiderschap. Het is een leiderschapsstijl die beslissingen zonder input van collega’s neemt. Deze leiderschapsstijl wordt niet meer veel gebruikt, omdat het voor ongemotiveerde werknemers kan verzorgen. Echter, zijn er ook voordelen. Een autocratische leider staat toe om snel beslissingen te nemen, als er geen tijd is om te overleggen.

Democratische leiderschap

Een democratische leider is juist het tegenovergestelde van een autocratische leider. Het is een leider die juist meningen en inspraak van medewerkers gebruikt. Hierdoor zorg je voor meer gemotiveerde werknemers en zal het bedrijf gezamenlijk sneller groeien. BEdrijven die vooral onder dit model werken is Google. Dus ICT bedrijven, bekijk dan altijd onder de vacatures in de regio naar ICT bedrijven als je een democratische sfeer wil hebben. Er staan nog veel vacatures in Breda open, daar heb je genoeg keuze.

Kortom, er zijn verschillende leiderschapsstijlen. Om een goede leider te zijn, zijn er verschillende vormen van leiders. Het is namelijk afhankelijk aan het bedrijf. Bedrijven die efficiënt moeten werken zal er meer een directe leider zijn. Maar bedrijven waarbij veel besprekingen nodig zijn is dit natuurlijk niet zo direct. Dit is te verdelen in een autocratische leider en een democratische leider. Aan de hand van vacatures kan je kijken aan welke soort leiderschap het bedrijf zal gaan voldoen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie