Wat maakt SEO niet eenvoudig?

Wat maakt SEO niet eenvoudig?

Redactie Baaz

Er zijn meer dan 10.000 SEO-specialisten in Nederland. Dag in dag uit proberen deze specialisten de website van hun werkgever op de eerste plaats in Google te krijgen. Slechts een enkeling slaagt daarin. De meesten komen niet eens in de buurt, en dus kun je beter opzoek gaan naar een bureau dat gespecialiseerd is in SEO.

Waarom? Het antwoord: er is niet één recept voor succes. Een zoekmachine als Google kan alleen pagina's rangschikken die veel kwaliteit inhoud hebben en aan tal van andere eisen voldoen. Het algoritme verandert voortdurend. Dit betekent dat elk jaar duizenden bedrijven nieuwe strategieën moeten leren om Google bij te houden. Om je een idee te geven hoe moeilijk het is om aan de top te blijven: alleen al vorig jaar zijn er meer dan 1 miljard websites gemaakt! Als jouw bedrijf afhankelijk is van organisch verkeer van zoekmachines, moet je ervoor zorgen dat je altijd bovenop de laatste trends zit. Om een beter idee te krijgen van de complexiteit van SEO, kun je hieronder de belangrijkste en meest complexe elementen van SEO lezen.

Content

Je denkt misschien dat het schrijven van artikelen over je product of dienst voldoende is, maar dan heb je het mis. Kwalitatieve en voor de gebruiker relvante inhoud moet goed worden geoptimaliseerd. De juiste zoekwoorden moeten worden gebruikt, afbeeldingen moeten worden toegevoegd en de inhoud moet van hoge kwaliteit zijn. Er moet een duidelijke hiërarchie zijn tussen de verschillende categorieën en pagina’s. Denk aan slim gebruik van interne en externe links. Al deze zaken helpen zoekmachines te begrijpen waar een bepaalde pagina over gaat. Het maakt het voor hen gemakkelijker om de pagina te indexeren en te tonen in hun resultaten wanneer iemand zoekt naar iets vergelijkbaars.

Linkbuilding

Het gaat niet alleen om de tekst zelf. Een website heeft ook backlinks nodig. Backlinks zijn links die naar jouw site verwijzen. Ze vergroten het vertrouwen in jouw merk. Zoekmachines waarderen backlinks omdat ze aantonen dat de inhoud van een bepaalde site relevant is. Bovendien laat het zien dat andere mensen er waarde aan hechten. Daarom is linkbuilding zo belangrijk. Hoewel het gemakkelijk klinkt, vergt het creëren van backlinks van hoge kwaliteit veel werk. Enkele methoden die het overwegen waard zijn, zijn gastbloggen, social media marketing en handmatige outreach. Omdat dit zo complex en tijdrovend is, kiezen de meeste bedrijven voor linkbuilding uitbesteden in plaats van dit zelf te doen.

Technische SEO

Dit is het deel waar alles bij elkaar begint te komen. Onpage-optimalisatie houdt in dat je site soepel draait en gemakkelijk toegankelijk is voor zoekmachines. Dit omvat het toevoegen van meta beschrijvingen en title tags. Het gaat ook om het gebruik van de juiste code voor afbeeldingen en video's. Ooit gehoord van alt-tags en canonicals? Deze twee zijn cruciaal voor SEO. Canonicals vertellen zoekmachines welke versie van een webpagina je wilt weergeven in de resultaten. Als je bijvoorbeeld meerdere sites bezit, kun je er één als canonieke URL kiezen en deze gebruiken in plaats van de andere.

Alt-tags worden gebruikt om de betreffende afbeelding of video te beschrijven. Zoals gezegd kunnen zoekmachines afbeeldingen niet zien. Ze vertrouwen op alt-tags om te weten wat er in de afbeelding gebeurt. Zonder dat weten ze niet waar de afbeelding over gaat.

Gebruikerservaring

In het verleden gaven gebruikers er niet veel om hoe snel een site laadde. Tegenwoordig verwachten ze onmiddellijk toegang tot informatie. Als een pagina niet snel laadt, haken bezoekers af. Dat is slecht nieuws voor zowel de gebruiker als de site-eigenaar. Ook de lay-out van de site is van groot belang. Gebruikers geven de voorkeur aan strakke lay-outs. Ze houden niet van lange teksten, pop-ups of grote afbeeldingen die het hele scherm beslaan. Ze houden van eenvoudige navigatiemenu's. En ten slotte waarderen ze responsive design. Als een site te moeilijk te navigeren is, zullen gebruikers vroeg of laat naar je concurrenten trekken.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie