Wat doe je als werkgever met ramadan?

Wat doe je als werkgever met ramadan?

Redactie Baaz
De ramadan is in volle gang. Honderdduizenden moslims in Nederland doen actief mee: een maand lang onthouden zij zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten en drinken. Hoe beïnvloedt het vasten het concentratievermogen en de productiviteit van de deelnemers? Brengt het arbeids- en gezondheidsrisico’s met zich mee? En hoe kun je als organisatie/werkgever rekening houden met vastende medewerkers?

Flexibiliteit als werkgever

Een werknemer die besluit een maand lang niet te eten en te drinken onder werktijd wegens de ramadan, daar heeft een werkgever eigenlijk niet zoveel mee te maken. Zolang de werknemers goed blijven functioneren is er ook weinig aan de hand. Mocht je je als werkgever toch heel graag flexibel op willen stellen, hieronder enkele opties waaraan je kunt denken.

Pas werktijden aan

De sahur (de maaltijd die de moslims nuttigen voordat het vasten begint) vindt plaats vóór zonsopkomst. Dit betekent dat men erg vroeg moet opstaan. Om hier aansluitend een volledige werkdag aan te plakken, is fysiek erg zwaar. Spreek met de werknemers die aan ramadan doen af om af en toe wat vroeger of juist later te beginnen en de werkdag hierop aan te passen

Korte pauzes

Stel aan je werknemers voor dat ze tijdens de ramadan hun pauze mogen verspreiden over de gehele werkdag. Bijvoorbeeld om de twee uur tien minuten pauze.

Wees betrokken

Als werkgever kun je je vastende werknemers een hart onder de riem steken door wat meer betrokken te zijn tijdens de ramadan. Houd een extra oogje in het zeil, vraag regelmatig hoe het met ze gaat en grijp in als het ze te zwaar wordt.

Houd rekening met het Suikerfeest

Omdat de datum van het Suikerfeest afhankelijk is van de stand van de maan, kan een werknemer pas aan het eind van de ramadan doorgeven wanneer dit precies plaatsvindt. Als werkgever kun je in de planning rekening houden met werknemers die mogelijk een vrije dag willen opnemen.

Wat zijn je verplichtingen als werkgever tijdens ramadan?

  • De werkgever mag voorwaarden stellen met betrekking tot de geloofsbeleving op het werk, zegt RADAR, adviesbureau voor gelijke behandeling en discriminatie. Zo'n voorwaarde is bijvoorbeeld van de werknemer eisen dat hij of zij alleen in de pauzes bidt.
  • De werkgever is niet verplicht een gebeds- of stilteruimte in te richten.
  • De werkgever mag het opnemen van een vrije dag in verband met een religieuze feestdag niet zomaar weigeren. Dat mag alleen als hiervoor een aantoonbare goede reden is en zo'n vrije dag tot ernstige problemen leidt.
  • Een algemeen verbod om te bidden op het werk leidt tot verboden onderscheid, oftewel discriminatie. 
  • Om conflicten te vermijden, is het opstellen van een gedragscode aan te raden. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie