Waarom succesvolle mensen ook geluksvogels zijn

Waarom succesvolle mensen ook geluksvogels zijn

Redactie Baaz
Succesvolle ondernemers worden vaak bewonderd om hun doorzettingsvermogen, discipline en zakelijk instinct. Zelden wordt er aandacht besteedt aan het 'geluk' op hun pad. Door de rol van geluk beter te begrijpen, leren we om anders te kijken naar succesverhalen.

Succesverhalen. We kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Voorbeelden van ondernemers die vanuit het niets een imperium op weten te bouwen spreken nou eenmaal tot onze verbeelding. Ze werken inspirerend. We leren dat het overwinnen van obstakels en hindernissen enorm veel discipline en intrinsieke motivatie vergt. Toch is dat niet het hele verhaal. Wat ook een rol speelt, maar waar zelden bij wordt stilgestaan is dat succesvolle mensen ook enorme geluksvogels zijn. Hoe dat precies zit, leg ik hieronder uit.

Volgens Daniel Kahneman, Nobelprijswinnaar en auteur van het boek Thinking, Fast and Slow (Vertaald naar Ons feilbare denken), speelt geluk een belangrijke rol in ieder succesverhaal. Zo haalt hij ter illustratie het startupverhaal van Google aan om de rol van geluk te belichten. Wat blijkt? Een jaar na de oprichting van Google waren de oprichters bereidt om het bedrijf te verkopen voor minder dan $1 miljoen. De koop ging ‘gelukkig genoeg’ niet door, omdat de koper de prijs te hoog vond. Achteraf gezien pakte deze beslissing goed uit voor de oprichters – die nu behoren tot de rijkste personen van de wereld.

Nu is dit een incidentele uitzondering, waardoor je wellicht het idee krijgt dat geluk een ondergeschikte rol speelt in het verkrijgen van succes. Maar ook uit een diepgaande en gedetailleerde analyse van het Google succesverhaal blijkt dat bijna alle beslissingen van de twee oprichters een goede uitkomst hadden. Nu is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat de uitkomsten van de genomen beslissingen niet op voorhand te voorspellen waren. Dit toont aan dat het hebben van kennis en vaardigheden alleen, onvoldoende verklaring biedt voor de goede uitkomsten. Interessant. Want met een aantal ‘ongelukkige’ keuzes had het verhaal van Google dus heel anders kunnen uitpakken.

Is succes daarom een kwestie van geluk? Nee, hoewel geluk een onmisbaar element is uit ieder succesverhaal, blijven andere factoren zoals discipline en doorzettingsvermogen essentieel. Wat we wel uit dit verhaal kunnen meenemen, is dat succesvolle ondernemers niet alleen een neus voor zakendoen hebben. Naar mijn inzicht een belangrijke les: zonder geluk vaart niemand wel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie