Waar let je op bij het beoordelen van cv's? Voormalig vice-president Google benoemt de grootste afknappers

Aimée van Vuuren
Laszlo Block, voormalig senior vice-president van People Operations bij Google, beoordeelde meer dan 20.000 cv’s. Hij vertelt waar jij op dient te letten bij het beoordelen van een sollicitant.

Beoordeling duizenden cv’s

Na 15 jaar te hebben gewerkt voor People Operations weet Block als geen ander hoe je cv’s moet beoordelen. Hij heeft toegegeven dat hij steeds dezelfde fouten tegenkwam, waardoor goede kandidaten eigenlijk al geen kans meer hebben. We bespreken vijf van de grote fouten die je volgens Block moet vermijden. 

1. Leugens

Misschien wel de meest vanzelfsprekende fout die je niet mag zien op cv’s. Veel sollicitanten willen hun ervaring wat aandikken en liegen daarom over werkervaring, diploma’s en eventuele verkoopresultaten. ‘Een leugen op je cv is nooit de moeite waard. Iedereen, tot en met CEO’s, wordt hiervoor ontslagen.’ vertelt Block.

LEES OOK: Discriminatie bij sollicitaties nog aanwezig

2. Typfouten 

Let op typfouten! Nalatigheid is het laatste wat je wilt vinden in een nieuwe werknemer. Vooral onjuiste uitlijning en grammaticale fouten zijn van groot belang. Typfouten laten aan een personeelsmanager zien dat er geen aandacht wordt besteed aan details.

3. Te lang

‘Een goede vuistregel is één pagina aan cv voor elke 10 jaar werkervaring.’ vertelt Block. Als personeelsmanager heb je niet de tijd om hele lange cv's te gaan lezen. De reden waarom potentiële medewerkers cv’s insturen is om de kans te pakken om op gesprek te komen. Zoek geen mensen die met een opstel van tig A4'tjes lang verwachten direct verwachten aangenomen te worden.

4. Geen goed ontwerp

Onleesbaarheid en rommelige uitstraling is één van de grootste afknappers die je op een cv kan tegenkomen. Het is belangrijk om te letten op hoe het format is vormgegeven. Vooral georganiseerde en schone cv's zeggen veel over de sollicitant. De potentiële werknemer wilt contact zoeken, uitgenodigd worden en ziet in dat dat de moeite waard is.

5. Vertrouwelijke informatie

Het verstrekken van vertrouwelijke informatie van vorige werkgevers, collega’s of klanten is een ware afknapper op cv’s. Ook een enorme hint naar een bepaald persoon wordt niet gewaardeerd. ‘In de samenvatting schreef een kandidaat: ‘Geraadpleegd bij een groot softwarebedrijf in Redmond, Washington.’ Afgewezen! Hoewel deze kandidaat Microsoft niet specifiek noemde, wist een recensent dat hij dat bedoelde.’ Onderzoek goed of er stille hints verborgen zijn en bevraag waarom vermeldingen niet helder verword worden.

LEES OOK: 4 tips om een meester in online solliciteren te worden

Block heeft maar enkele briljantje cv’s in handen mogen hebben. Deze bovenstaande vijf fouten zijn volgens hem de reden waarom veel sollicitanten hun eigen succes ondermijnen.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée