Vraag lactosevrije shake groter dan aanbod

Vraag lactosevrije shake groter dan aanbod

Redactie Baaz

De vraag naar lactosevrije eiwitshakes is de afgelopen jaren gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van marktleider in voedingssupplementen XXL Nutrition. Er wordt 200% meer op gezocht dan twee jaar geleden. Door het lastige productieproces is het aanbod echter klein. De vraag is groter dan de beschikbaarheid.   

Reden om te starten met verkoop voedingssupplement

Er zijn in Nederland veel mensen lactose intolerant. Lactose-intolerantie komt op volwassen leeftijd veel voor. Over de hele wereld heeft 65% van de volwassenen lactose-intolerantie. Maar er zijn grote verschillen. In Noord-Europa heeft 5% van de volwassenen lactose-intolerantie, in het oosten van Azië heeft 90% van de mensen het. Lactose-intolerantie was voor René Van der Zel bijna twintig jaar geleden de reden om te starten met de verkoop van voedingssupplementen. “Als ik na het sporten eiwitten als supplement innam, kreeg ik geheid darmklachten. Ik wist toen dat er een missie was, want er waren vast meer mensen met dezelfde problemen. Uit een jaren geleden uitgevoerd onderzoek blijkt dat acht procent van de bevolking aan lactose-intolerantie lijdt. Dat is toch meer dan een miljoen mensen. En dit zijn de mensen die gediagnosticeerd zijn. Ik durf geen getal te noemen als het gaat om mensen met aanverwante klachten en misschien niet weten dat zij lactose intolerant zijn.’’ 

Lactosevrije shakes zonder lactase

Maar wanneer is een eiwitshake lactosevrij? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hanteert maximaal 0,01 gram lactose per 100 gram/ml voor lactosevrij en maximaal 1 gram lactose voor per 100 gram/ml voor lactosearm.  Verder kan een product op twee manieren lactosevrij bestempeld worden. Door toevoeging van lactase, waardoor lactose in de eiwitten wordt afgebroken, of door de eiwitten te zuiveren tot een isolaat waardoor het product lactosevrij is. “Wij hebben een whey isolate zero ontwikkeld waar geen lactase aan is toegevoegd. Dit houdt in dat mensen die ook gevoelig reageren op lactase deze drank kunnen nuttigen. Je herkent het product ook als een bijna heldere drank,” vertelt Van der Zel, die trots is op het resultaat van zijn lactosevrije kant-en-klaar shake.

Beperkte oplage 

Na de productie staan de shakes nog enkele dagen in quarantaine, waar ze worden gecontroleerd op bacterie- en schimmelvorming. Pas na een positieve beoordeling worden de shakes vrijgegeven voor verdere verwerking. “We hebben er lange tijd aan gewerkt, maar nu is de shake zowel lactosevrij zonder lactase, suiker- en vetvrij, eiwitrijk en lekker,’’ aldus Van der Zel. “Het enige nadeel is dat de oplage beperkt is, waardoor de vraag groter is dan het aanbod.” 

 

Ook interessant:

Lees hier: Vrouwen maken zich op voor pensioen-inhaalrace

Lees hier: Meer dan twee derde van de Nederlandse markt is tevreden met de IT-sourcing provider

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie