Voordelen van executive search voor je organisatie

Voordelen van executive search voor je organisatie

Redactie Baaz

In het huidige bedrijfsleven is het voor veel organisaties lastig om écht goed en passend personeel te vinden. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat maar liefst drie kwart van de ondernemers in Nederland te maken heeft met personeelstekort. Dit betekent dat het misschien moeilijk is om de juiste werknemers voor belangrijke of hoge functies in te huren, maar niet dat dit volledig onmogelijk is.

Het is namelijk mogelijk om met behulp van executive search, ook wel headhunting genoemd, aan de slag te gaan om zo hooggekwalificeerde kandidaten aan te trekken. Een professioneel bureau op dit gebied, zoals PeopleSelect, kan je organisatie helpen hierbij. In dit artikel lees je meer over wat executive search precies is en wat de voordelen ervan zijn voor je bedrijf.

Executive search: wat houdt dat precies in?

Het vinden van de beste kandidaat voor een openstaande functie of een vacature die je al even online hebt staan, kan tegenwoordig op verschillende manieren. Maar: door het personeelstekort blijkt het in de praktijk soms best lastig te zijn om een passende kandidaat te vinden. Met behulp van executive search bespaar je veel tijd en energie en bereik je direct je beoogde doelgroep. Het betreft een gespecialiseerde wervingsmethode die gericht is op het vinden, benaderen en natuurlijk het aantrekken van écht goede kandidaten voor senior- en executive-functies binnen een organisatie.

Executive search gaat hierbij verder dan de traditionele wervingsmethoden door een proactieve benadering aan te nemen. Dat betekent dat wanneer je een professional op dit gebied inhuurt, je kan verwachten dat het bureau ervoor zorgt dat potentiële kandidaten direct worden benaderd, ook wanneer mensen niet per se actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Het is goed om te weten dat er een duidelijk verschil te vinden is tussen een traditioneel wervingsproces en een executive search bureau. Hoewel ze zich allebei bezighouden met het werven en selecteren van mogelijke kandidaten gaat het bij executive search echt om hogere management- en executive functies.

Belangrijke kenmerken van een executive search bureau

Die doelgerichtheid is een belangrijk aspect voor een executive search bureau. Executive search richt zich specifiek op hogere functies, bijvoorbeeld in het management of binnen de directie. Denk aan posities zoals CEO, COO, directeuren en meer. Andere belangrijke kenmerken van een executive bureau zijn onder andere:

  • Het selectieproces van een executive bureau omvat diepgaande evaluaties en referentiechecks waarbij meerdere interviews en soms zelfs bepaalde (psychometrische) testen worden uitgevoerd om te controleren of de kandidaat geschikt is.
  • Daarnaast heeft een professional binnen deze branche altijd een proactieve benadering. In plaats van te wachten op mensen die reageren op vacatures gaat hij of zij zelf actief op zoek naar potentiële kandidaten voor belangrijke rollen. Hij of zij benadert hen discreet en onderzoekt hun geschiktheid en mogelijke interesse voor de functie.
  • Wat ook goed is om te weten, is dat executive search bureaus vaak werken met een hoge mate van vertrouwelijkheid. Dit is van groot belang bij het invullen van strategisch belangrijke posities. Het eerste contact tussen 
  • Ook beschikt een executive search bureau over de juiste connecties en hebben ze toegang tot netwerken waarin allerlei talenten te vinden zijn die mogelijk niet op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn.
  • Executive search bureaus zijn daarnaast actief betrokken bij het gehele wervingsproces: van het begin tot het einde en zelfs de nazorg. Na de plaatsing blijft het bureau namelijk vaak betrokken om de overgang te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de kandidaat succesvol integreert in het bedrijf.

Verschillende voordelen van inschakelen van executive search bureau

Executive search kent vele voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar talent om openstaande vacatures mee op te vullen. Het grootste voordeel is dat een executive search bureau toegang heeft tot een veel breder klantenbestand dan dat je zelf als ondernemer hebt. Natuurlijk kun je hierbij gaan voor een traditionele manier van werven, maar deze methoden zijn vaak beperkt tot actieve werkzoekenden die zelf reageren op advertenties. Omdat executive search zich ook juist richt op passieve kandidaten, heb je direct een veel groter aantal potentiële kandidaten voor die ene belangrijke functie binnen je organisatie.

Het wervingsproces van dergelijke belangrijke functies kan tijdrovend zijn voor organisaties.  Dat is nog een belangrijk voordeel van het inhuren van zo’n bureau. Zij nemen het grootste deel van het proces uit handen: van het identificeren en benaderen van kandidaten tot het uitvoeren van gesprekken en controles. Hiermee bespaar je ontzettend veel tijd; tijd die je beter kunt steken in de rest van de ontwikkeling van je bedrijf. Kortom: een executive search bureau zoals PeopleSelect inhuren, is zeker een goed idee wanneer je belangrijke functies snel en goed gevuld wil hebben.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie