Volkswagen voor rechter wegens bedriegen investeerders

Volkswagen voor rechter wegens bedriegen investeerders

Jonas Bloemen
De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Volkswagen aangeklaagd voor het misleiden van investeerders. Dit gebeurde in de periode voordat het sjoemeldieselschandaal boven water kwam.

LEES OOK: Auto leasen: zakelijk of privé?

Voordat in oktober 2015 bekend werd dat Volkswagen veel meer schadelijke stoffen uitstoot dan het beweerde, haalde het automerk tussen 2014 en 2015 meer dan dertien miljard dollar op in Amerika. Dit deed het met de verkoop van obligaties aan beleggers. Volgens de SEC loog Volkswagen toen over de milieuvriendelijkheid van zijn diesels. Daarvoor moet de autofabrikant gestraft worden, vindt de SEC.

Leugens Volkswagen

Door te liegen over de sjoemeldiesels kon Volkswagen de obligaties voor honderden miljoenen meer verkopen. Volgens de SEC had Volkswagen de investeerders correcte en complete informatie moeten geven. De beurswaakhond klaagt niet alleen het bedrijf aan. Ook heeft het een specifieke aanklacht ingediend tegen toenmalig topman Martin Winterkorn. 

Het is niet de eerste rechtszaak die ze SEC aanspant naar aanleiding van het dieselschandaal. Volkswagen heeft al meer dan twintig miljard dollar moeten betalen aan schikkingen. Zelf laat Volkswagen weten dat de aanklacht zowel juridisch als feitelijk niet klopt. De autofabrikant beschuldigd de SEC ervan dat het probeert nog meer geld te krijgen van Volkswagen.