Voergroep Zuid vindt juiste bestuurders met GrassGreener

Voergroep Zuid vindt juiste bestuurders met GrassGreener

Redactie Baaz

Wanneer een bedrijf op hoog niveau opereert in afgebakende sector, kan het een uitdaging zijn de juiste kandidaat voor een bestuursfunctie te vinden. Er wordt veel in één vijver gevist en ook recruitmentbureaus blijven zoeken in een poel met dezelfde geijkte kandidaten. Voergroep Zuid, als diervoederproducent actief in de agrarische sector, liep bij de zoektocht naar een nieuw lid voor de Raad van Commissarissen tegen precies dat probleem aan.

“In de agrarische sector is het wereldje vaak maar klein, dus ook waar het bestuurders betreft,” legt Karin van den Broek, HR Manager bij Voergroep Zuid, uit. Omdat de organisatie op zoek was naar een bestuurder met niet alleen ervaring in de agrarische maar ook in de verzekeringssector, kwamen zij bij corporate recruiter GrassGreener uit. “Ik had zelf nog nooit van hen gehoord, en dat verbaasde me wel. Ons landschap is zoals gezegd niet zo uitgebreid. Maar in de verzekeringswereld waren zij echt een klinkende naam,” licht Karin toe. Juist omdat GrassGreener het buiten de gebaande paden zoekt, vinden ze een kandidaat die aansluit bij de organisatie én voldoet aan het profiel. “Hun uitgebreide netwerk had daarbij echt een enorme toegevoegde waarde.”

GrassGreener werkt met de ‘BarHeim’-methode. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de kandidaten met het juiste cv of de juiste achtergrond, maar bijvoorbeeld ook naar persoonlijkheid en manier van werken. Karin: “De manier waarop GrassGreener kandidaten recruit was voor mij helemaal nieuw en zou ik wel echt uniek willen noemen. Recruitmentbureaus leveren normaal gesproken een short list van zo’n vier kandidaten aan die op papier allemaal heel geschikt zijn voor de functie, maar daarbij moet je als HR-manager vertrouwen op iemands cv en de aanbeveling van de recruiter.” GrassGreener screent potentiële kandidaten veel breder, niet alleen op ‘hiring criteria’ als minimaal aantal jaren werkervaring of opleidingsniveau, maar ook op ‘firing criteria’: waarover moet een kandidaat beschikken om in het team te passen? “We krijgen van kandidaten bijvoorbeeld interviewvideo’s toegezonden,” licht Karin toe. “Daardoor hebben we nog voor een eerste gesprek al een heel volledig beeld van een kandidaat, en kunnen we ook veel gerichter vragen stellen.”

GrassGreener claimt dat 96% van de door hen geplaatste kandidaten naar tevredenheid blijft zitten op zijn of haar positie. Over dat exacte percentage kan Karin niets zeggen, maar ze herkent zich in de hoge retentiegraad. “Wij hebben nu zes searches met GrassGreener gedaan en we blijven bij ze terugkomen, omdat we zo blij zijn met de mensen die we nu hebben. De BarHeim-methode bespaart ons niet alleen veel tijd in het recruitmentproces maar brengt ons ook in contact met kandidaten die op alle vlakken binnen onze organisatie passen. Voor een volgende executive search zou ik hen zeker weer inschakelen.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie