VK doet mee aan Europese verkiezingen ondanks Brexit

Jordi Smit
Groot-Brittannië dient deel te nemen aan de Europese verkiezingen van 23 mei. Dat kondigde David Lidington, minister van het parlement, dinsdag aan.

Plaats in EU-parlement

Lidington maakte daarbij wél een kanttekening. Hij zei dat er alles aan wordt gedaan te voorkomen dat politici hun plek in het EU-parlement zullen innemen. Hij heeft daarvoor tot 2 juli, wanneer het nieuwe EU-parlement van start gaat. May heeft al geprobeerd dit te voorkomen, maar zonder succes.

Verplichting door uitstel Brexit

Er ligt bij het Verenigd Koninkrijk een verplichting Europese verkiezingen uit te schrijven, aangezien de Brexit zo lang heeft geduurd dat het nog altijd lid is van de Europese unie. Eerder kwam May overeen met Europa, maar stemden de oppositiepartijen fel tegen haar plannen. Onderhandelingen met oppositiepartij Labour over een vertrekregeling hebben nog geen resultaat opgeleverd.

LEES OOK: Gevolgen van Brexit groot voor May

Proces Brexit niet af te ronden

Haar kabinetsminister verkondigde dat het ‘helaas niet mogelijk is’ om het proces van de Brexit op tijd af te ronden. 'We zullen onze inspanningen verdubbelen om er zeker van te zijn dat de vertraging zo kort mogelijk is', aldus minister Lidington.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi