VK doet mee aan Europese verkiezingen ondanks Brexit

Jordi Smit
Groot-Brittannië gaat alsnog meedoen aan de Europese verkiezingen die op 23 mei plaatsvinden. De minister van het Britse kabinet David Lidington kondigde dat dinsdag aan.

Plaats in EU-parlement

Lidington zei daarbij wel dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat politici hun plek in het EU-parlement zullen innemen. Hij heeft tot 2 juli, want dan treedt het nieuwe EU-parlement aan. Premier May wilde voorkomen dat haar land Europese verkiezingen moest uitschrijven maar dat is haar niet gelukt.

Verplichting door uitstel Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is verplicht Europese verkiezingen uit te schrijven, omdat het parlement niet op tijd een akkoord over Brexit heeft goedgekeurd en het land dus nog lid is als de stembusgang gepland staat. De overeenkomst die de Britse premier Theresa May met de EU heeft gesloten, is al drie keer weggestemd door het Lagerhuis. Onderhandelingen met oppositiepartij Labour over een vertrekregeling hebben nog geen resultaat opgeleverd.

LEES OOK: Gevolgen van Brexit groot voor May

Proces Brexit niet af te ronden

Haar kabinetsminister verkondigde dat het ‘helaas niet mogelijk is’ om het proces van de Brexit op tijd af te ronden. 'We zullen onze inspanningen verdubbelen om er zeker van te zijn dat de vertraging zo kort mogelijk is', aldus minister Lidington.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi