Vijf voorwaarden voor een productieve werkdag

Redactie Baaz
Een werkweek valt niet mee. Deadlines, collega’s die aan je hoofd zeuren, bakkenvol met werk en ontevreden klanten: je mag wel wat energie hebben om zo’n week volledig te behappen. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo productief mogelijk je werkweek doorkomt?

1. Communiceer met collega’s

Heb jij een aankomende deadline waar nog behoorlijk wat werk voor moet gebeuren? Laat je niet onderbreken en communiceer dit naar collega’s toe. Als zij weten waar je mee bezig bent, zullen ze zich afvragen of ze die onbelangrijke vraag wel aan jou moeten stellen of dat ze misschien beter later terug moeten komen. Bovendien is het handig dat je voor jezelf twee of drie momenten in de dag bepaalt dat je jouw e-mails beantwoord. De rest van de tijd heb je dan over om aan de deadline te besteden.

2. Maak een to-dolijst

Als je moeite hebt om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen, dan is het verstandig voor jezelf een to-dolijst te maken. Je zet hierop welke werkzaamheden je die dag moet afronden en de eventuele deadlines die hieraan vastzitten. Het klinkt als méér werk, maar door het overzicht dat je voor jezelf creëert houd je juist tijd over. Tijd dat je kunt besteden aan andere werkzaamheden die je nog moet afronden. Desondanks moeite om je eigen schema te maken? Doe dan een training timemanagement.

3. Gebruik een koptelefoon

Moeite om jezelf te concentreren, terwijl je iets belangrijks dient af te ronden? Daar is helemaal niets ergs aan. Er zijn meer mensen dan jij denkt die moeite hebben werkzaamheden te verrichten als hun collega’s naast hun over andere zaken aan het praten zijn dan werk. Creëer rust voor jezelf door een koptelefoon op je hoofd te zetten. Bijkomend voordeel is dat je zorgt voor een barrière bij je collega’s om je aan te spreken. Een garantie voor extra rust.

4. Neem op tijd pauze

Niets is zo menselijks om te blijven doorwerken als je het druk hebt. Maar heb je je wel eens afgevraagd of het niet tijdsefficiënter is wanneer je op tijd pauze neemt? Het antwoord is volmondig ‘ja’, zo zeggen eveneens meerdere onderzoekers. Om jezelf wat extra motivatie te gunnen, zou je jezelf een bepaalde beloning kunnen voorleggen op het moment dat je je werkzaamheden hebt afgerond. Het helpt om je doel te bereiken.

5. Zorg voor een opgeruimd bureau

Het is voor iedereen anders, maar de meeste mensen werken het beste met een opgeruimd bureau. Het zorgt voor ruimte in je hoofd en daarnaast is het gewoon handig en efficiënter op het moment dat jij precies weet waar je spullen liggen. Dat scheelt een hoop zoekwoord en paniek op de werkvloer. Zorg bovendien dat uitsluitend het hoognodige op je bureau ligt. Een mobiele telefoon is daarbij vaak niet nodig, want dit zorgt alleen maar voor afleiding.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie