Vijf dingen die je moet weten over het nieuwe pensioenfonds voor zzp’ ers
Vijf vragen over het pesioenfonds voor zzp'ers

Vijf dingen die je moet weten over het nieuwe pensioenfonds voor zzp’ ers

Redactie Baaz

Alles wat je moet weten over het nieuwe pensioenfonds voor zzp'ers lees je hier.

Hoe ziet de regeling er voor zpp’ers uit?

Het is aan de zzp’er zelf om te bepalen hoeveel geld zij elke maand inleggen en op welke leeftijd zij met pensioen willen (tussen de zestig en zeventig jaar). Een looptijd van de uitkering kan tien, vijftien of twintig jaar zijn, net wat de zzp’er wil. APG stemt het risico van de deelnemers in aan de hand van hun leeftijd. Hoe ouder de zzp’er wordt, hoe sterker het risico afbouwt. Deelnemers betalen verder 35 euro aan administratiekosten per jaar en dragen 0,35 procent van het belegde vermogen af aan beleggingskosten.

Wat is zijn de voordelen en wat levert het op?

Een redelijk pensioen is natuurlijk sowieso al een gunstig vooruitzicht. Omdat APG gebruikmaakt van collectieve beleggingen, verwachten de oprichters van het fonds een rendement dat zo twee tot drie keer hoger ligt dan bij sparen. Bovendien kan het geld niet opgeëist worden door derden en telt het niet mee bij vermogenstoetsen.

Opnemen bij arbeidsongeschiktheid

Het pensioengeld kan in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid aangesproken worden. Dat maakt een peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekering dus (deels) overbodig. Deze regeling moet zzp’ers duidelijk over de drempel helpen om van pensioen op te bouwen. Eerder bleek namelijk dat veel zelfstandigen hun geld niet in een fonds willen stoppen. Ze waren bang dat ze het al eerder nodig zouden hebben, wanneer ze onverhoopt langere tijd niet aan het werk kunnen.

Wie zijn er bij het stelsel betrokken?

De vier zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, PZO en FNV Zelfstandigen zitten binnenkort samen met APG om de tafel om de intentieverklaring met APG te ondertekenen. Het kabinet maakte dit eerder dit jaar mogelijk.

Wat zijn de verwachtingen?

APG verwacht dat er over twee jaar tijd zo’n vijfduizend zzp’ers deelnemen aan het pensioenfonds. Over een jaar of acht moeten een grove dertig procent van de groep zelfstandigen zijn aangesloten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie