Vier tips om de leesbaarheid van vacatures te verbeteren
Krijg je minder reacties op functiebeschrijvingen dan verwacht? De kans is groot dat te weinig mensen jouw teksten begrijpen. Het gemiddelde leesniveau daalt - en de taal die we gebruiken slaat de plank steeds vaker mis.
Tekst: Gastauteur Melissa Hofman, Marketing Manager bij Textmetrics
Een uitdaging, want net zoals veel andere bedrijf, streef je waarschijnlijk naar een diverser en inclusiever personeelsbestand. Dat begint met vacatures die iedereen kan begrijpen. Het gebruik van taalniveau B1 biedt een oplossing. Met de onderstaande vier tips helpen we je op weg.
Gebruik kortere woorden
Woorden met meerdere lettergrepen zijn moeilijker te lezen. Vooral voor mensen met een leesbeperking zoals dyslexie. Voor deze lezers dien je kortere synoniemen te gebruiken. Bijvoorbeeld:
- ‘Team’ in plaats van ‘personeel’.
- ‘Over’ in plaats van ‘betreffend’.
- ‘Aanpak’ in plaats van ‘procedure’.
Heel veel woorden met meerdere lettergrepen hebben een kortere synoniem. Soms kost het gewoon wat tijd om het alternatief te ontdekken.
Vermijd het gebruik van jargon
Jargon kan het voor mensen moeilijk maken om vacatures te begrijpen. Praat je regelmatig met collega’s en klanten, dan val je al gauw terug op vaktermen om onderwerpen te beschrijven. Vaak zijn deze termen voor buitenstaanders volledig onbekend. Het is dan ook zaak om jargon te vermijden. In elk ander geval heb je de kans dat je mensen uitsluit.
Gebruik inclusieve taal
Je wilt iedereen motiveren om te solliciteren. Mannen én vrouwen, onafhankelijk van leeftijd en etniciteit. Dat is de enige manier om doelstellingen rondom diversiteit en inclusie te bereiken. Vacatures moeten dan ook vrij zijn van vooroordelen. Ouderen worden regelmatig buitengesloten, en de meeste functiebeschrijvingen hebben een mannelijke toon. Dit vermijd je met een schrijfstijl die iedereen aanspreekt en begrijpelijk is voor lezers met B1-niveau.
Schrijf op dezelfde manier als je spreekt
Om de leesbaarheid van een functieomschrijving te vergroten, schrijf je op dezelfde manier als je spreekt. Het stellen van vragen is hiervoor een goede truc. Tijdens een sollicitatiegesprek doe je immers hetzelfde. Ook door in de eerste en tweede persoon te schrijven kom je heel ver. Val zo vaak mogelijk terug op ‘wij’ en ‘onze’ (eerste persoon) en ‘jij’ en ‘jouw’ (tweede persoon). Zo wek je een persoonlijk gevoel op.
Hoe Textmetrics je kan helpen bij het schrijven op B1-niveau
Het Textmetrics-platform helpt je om begrijpelijker te schrijven. De software maakt gebruik AI-algoritmen om de leesbaarheid van jouw vacatures en andere webteksten te beoordelen. Daarbij geeft het platform suggesties om het gewenste B1-niveau te bereiken, met een optimaal leesbare tekst als resultaat. Als gevolg zullen meer mensen solliciteren en wordt het gemakkelijker om doelstellingen rondom diversiteit en inclusiviteit te bereiken.