Vier bezuinigingstips voor ondernemers
Stop met het maken van overbodige kosten

Vier bezuinigingstips voor ondernemers

Redactie Baaz
De wereld is zwanger van de crisis en als ondernemer kun je het niet langer ontkennen: ook jij moet op de kleintjes gaan letten. Baaz geeft je een aantal simpel door te voeren bezuiningingstips.

1. Stop met het maken van overbodige kosten.

Klinkt logisch en dat is het ook. Maar waar zitten die kleine geldvreters? Kleine kostenposten zie je gemakkelijk over het hoofd, terwijl ze bij elkaar opgeteld flink wat uit je spaarpot snoepen. Check of je de volgende uitgaven kunt beperken:

- Pennen, notitieblokken etc. 
Kantoorartikelen zijn te krijgen in allerlei prijsklassen, ook lage. Heb je in betere tijden gekozen voor duurdere pennen van bekende merken? Kijk dan eens naar goedkopere aanbieders. Die stunten op dit moment behoorlijk met de prijs waardoor je makkelijk kunt bezuinigen op dit punt. Meer hierover vind je in onze uitgebreide merchandising test die in de volgende editie van Baaz Magazine verschijnt. 

- Printerinkt
 is niet bepaald goedkoop, vooral niet als je de gewoonte hebt om al je mailtjes door de kleurenprinter te halen. Print alleen het noodzakelijke en vraag dat ook van je personeel. Kies bovendien voor dubbelzijdig printen en in zwart-wit, dat scheelt een hoop.

2. Bespaar op leaseauto’s

Kilometers maken is duur, vooral als je personeel niet moeilijk doet over een extra ritje naar de supermarkt of een dure tankbeurt langs de snelweg. Bovendien kosten de auto’s zelf ook heel wat. Een goede oplossing voor de laatste kostenpost is kiezen voor een tweedehands auto (die kunnen er ook nog representatief uitzien) of een zuinige, kleine auto. Ook ben je voordeliger uit als je een bestaand leasecontract verlengt, in plaats van een nieuwe af te sluiten.

Je personeel kan op dit punt zeker een steentje bijdragen. Zorg dat afspraken buiten de deur gedaan worden door personeel dat dichtbij de klant woont of cluster afspraken binnen een bepaald gebied zodat je werknemer niet drie keer per dag het hele land door hoeft te kruisen. Vergoed niet langer dure tankbeurten langs de snelweg, maar vraag je werknemers bij voordelige stations buiten de rijkswegen te tanken.

3. Goedkope arbeidskrachten

Natuurlijk kun je een stagiaire niet voor elk doel inschakelen, soms moet werk nu eenmaal door een meer ervaren persoon gedaan worden. Maar er zijn vaak genoeg werkzaamheden binnen een bedrijf die heel goed door goedkope arbeidskrachten gedaan kunnen worden. Natuurlijk moet dit wel een win-win situatie zijn die ook voor de stagiaire nuttig is. Ben je op zoek naar beter geschoold personeel? Dan hoef je geen dure wervingsbureaus in te schakelen. Kijk eerst eens op LinkedIn of neem contact op met UWV WERKbedrijf.

4. Zakenreisjes

Een zakenreisje kan nogal wat kosten: de reis, de overnachting, eten, drinken, telefoon- en internetkosten. Veel ondernemers zien hun werknemers met stapels bonnen terugkomen van een zakenreis. Dat kan anders. Allereerst kun je kijken of je kunt besparen op de reiskosten. Kun je een vliegreis inwisselen voor een treinreis en is de huurauto gedurende de verblijfsperiode echt noodzakelijk? Slapen kun je in alle soorten en maten. Boek niet het eerste de beste hotel, maar kijk even verder naar goede aanbiedingen.

Spreek vooraf met je werknemers af wat er op het gebied van eten en drinken wordt vergoed. Zakendiners bijvoorbeeld wel, borrels in de avonduren niet. Kijk ook naar de telefoonabonnementen van je werknemers. Zijn die voordelig in het buitenland of moet je daarvoor een speciale buitenlandbundel aanschaffen? 


Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie