Cashflow probleem? Lenen is niet de enige oplossing

Cashflow probleem? Lenen is niet de enige oplossing

Redactie Baaz

Niemand wordt het gegund, maar cashflowproblemen zijn moeilijk te voorkomen. Of het nu gaat om kleine of grote financiële problemen: een peperdure lening is niet altijd de enige oplossing. Dit is hoe het anders kan.

Een bedrijf kan zich op dun ijs bevinden, terwijl belangrijke waarschuwingssignalen worden genegeerd. Voor je het weet zit je in de financiële problemen. De eerste reactie van bedrijven is om cashflowproblemen zo snel mogelijk op te lossen. In veel gevallen door een lening af te sluiten. Aan de ene kant is dit een erg logische oplossing. Aan de andere kant is het slechts een tijdelijke oplossing voor een aanhoudend probleem. Door de hoge rentetarieven wordt het lastig om het bedrag terug te betalen - al helemaal wanneer de financiële problemen niet geheel zijn opgelost.

1. Zet je trots opzij

In plaats van vast te komen zitten in een negatieve positie, is het beter om het probleem daadwerkelijk en definitief op te lossen. Dat kan een deuk maken op je ego, maar een deukje is sneller weggewerkt dan langdurige financiële problematiek.

Uitbetalingen kan je uitstellen en dat is ook zeker een optie. Vraag je klanten of het mogelijk is om in termijnen te betalen. Zo beperk je de impact op je krediet en behoud je tegelijkertijd ademruimte. Wanneer je altijd een goede klant bent geweest voor een ander bedrijf, zullen ze je vraag begrijpen en kan je uitstel krijgen. Nee heb je, ja kan je krijgen. 

Probeer een tijdje te bezuinigen op duurdere uitgaven. Bedenk of je iets wel echt nodig zal hebben of bedenk een goedkopere optie voor datgene. Kijk of zaken als sociale media intern opgelost kunnen worden in plaats van door een extern bedrijf.

cash-flow problemen

Je kan zelfs vragen of werknemers het een probleem vinden om een paar dagen te wachten op hun salaris. Zorg dat je hier voorzichtig mee bent, want onbetaalde werknemers blijven niet lang hangen. Enkele dagen uitstel kan al zorgen voor voldoende rust en speelruimte om hogere prioriteiten eerst af te handelen. Wanneer er sprake is van een sterk team dat vertrouwen heeft in het bedrijf, zal het uitstellen van uitbetaling geen groot probleem zijn.

2. Het kan ook zonder

Veel bedrijven blijven hangen in de denk- en werkwijze dat het alleen goed functioneert wanneer er naar de toekomst wordt gekeken. Een slechte denk- en werkwijze is het begin van cashflowproblemen. Wanneer je een beginnend bedrijf hebt, moet je er alles aan doen om te kunnen overleven. Je zal moeten bedenken wat echt essentieel is en wat er kan wachten. Dit kan beschamend zijn, maar in het rood staan of failliet gaan is erger. Je zult vast niet de eerste ondernemer zijn die zich in deze positie bevindt en ook zeker niet de laatste. Iedereen heeft te maken met een misser op zijn tijd.

Vergeet niet dat, wanneer het opzijzetten van trots en een bepaalde denk- en werkwijze niet lukt, je altijd nog kan terugvallen op een lening. Gebruik dit alleen wanneer echt alle hoop verloren is en je zeker weet dat het - ook op de lange termijn - een veilige optie is. Maak een plan en bekijk welke lening het beste bij jou en je cashflowsituatie past.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie