Verloren airportbagage gaat naar Amerika's grootste tweedehandswinkel

Verloren airportbagage gaat naar Amerika's grootste tweedehandswinkel

Redactie Baaz
Zoekgeraakte bagage in Amerika verdwijnt na verloop van tijd naar een immens grote tweedehandswinkel, genaamd het Unclaimed Bagage Center (UBC) in Scottsboro, Alabama.

Verloren airportbagage gaat naar Amerika's grootste tweedehandswinkel

Heb jij je wel eens afgevraagd wat er met je zoekgeraakte koffer op het vliegveld van Las Vegas is gebeurd? Of wat er gebeurt met bagage die niet wordt opgehaald bij aankomst door passagiers? In Amerika blijken die spullen op een nogal aparte plek terecht te komen, namelijk 'gewoon' in de grootste tweedehandswinkel van het land!

Zoekgeraakte bagage op vliegvelden wordt in 'the land of the free' na verloop van tijd allemaal naar het Unclaimed Baggage Center in Scottsboro, Alabama gebracht. In dit center, wat deels verloren voorwerpen en deels kringloopwinkel is, staat op een oppervlakte van maar liefst 3,7 vierkante kilometer van alles uitgestald dat ooit door passagiers verloren is op vliegvelden. Goed voor miljoenen items door de jaren heen, want de 'winkel' bestaat inmiddels al 56 jaar.

Hoe komt de baggage daar terecht?

Voor alle duidelijkheid: het is geen bagage die de luchtvaartmaatschappijen van jou als reiziger stelen; slechts een half procent van alle bagage komt niet aan op de plaats van bestemming, waarna 98 procent daarvan alsnog bij de rechtmatige eigenaar terecht komt, binnen 48 uur. Daarna wordt 90 dagen lang alles in het werk gesteld om de overige bagage alsnog te matchen met de eigenaar. Als dat nog steeds niet lukt – die kans is 1 op 10.000 – dan gaan de spullen naar het center in Alabama.

Na die 90 dagen wordt de luchtvaartmaatschappij rechtmatig eigenaar van de bagage. Passagiers worden gecompenseerd en geven de zoektocht dan vaak op. Vandaar dat de spullen - als ze eenmaal opduiken - ergens in een tijdelijke opslag belanden. Het Unclaimed Bagage Center (UBC), dat een exclusieve deal heeft met de luchtvaartmaatschappijen, haalt hier alle spullen op, zonder de inhoud ervan gezien te hebben. Omdat de luchtvaartmaatschappijen geen verantwoordelijkheid hebben voor de handbagage die zoek raakt, blijkt dit er voor te zorgen dat erg veel elektronica en apparaten ook in het 'UBC' belandt.  UBC betaalt een behoorlijk bedrag voor alle bagage, in elk geval minstens genoeg om er de schadevergoedingen aan de passagiers van te betalen, aldus een woordvoerder van UBC.

Wat eindigt in de winkel van UBC?

In eerste instantie worden alle spullen door medewerkers doorzocht op wat nog verkoopbaar is en wat niet. Veel kleding verdwijnt naar recycle-bedrijven, ongeveer een derde wordt gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen en een derde belandt uiteindelijk echt in de UBC-winkel. De 'Department of Defense' gaat zorgvuldig door verloren MacBooks en iPads heen om ze 'leeg' te halen, zodat je in elk geval niet bang hoeft te zijn dat een vreemd iemand er met jouw muziekcollectie van One Direction of Justin Bieber vandoor gaat! Soms worden zelfs trouwjurken en trouwringen gevonden, evenals flink wat andere juwelen. Doorgaans worden die voor slechts de helft van de waarde verkocht.

Toeristenattractie

Het UBC an sich is door de jaren heen een ware toeristenattractie geworden. Veel toeristen boeken een tweedaagse trip plus overnachting in de buurt van Scottsboro, zodat ze ruim de tijd hebben om het enorme pand met alle koopjes door te struinen, want wie weet tik je hier zomaar een prachtige bruidsjurk voor je derde bruiloft op de kop!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie