Met de taxi van het vliegveld naar de stad? Dit betaal je in de Europese hoofdsteden

Met de taxi van het vliegveld naar de stad? Dit betaal je in de Europese hoofdsteden

Redactie Baaz

Reis je in Europa en wil je met de taxi van het vliegveld naar het centrum, dan ben je in Vaduz (Liechtenstein) het duurst uit. In Talinn ben je het minst kwijt. Amsterdam behoort met een plek in de top 10 tot de duurste hoofdsteden om met de taxi naar het centrum te reizen. In de meeste gevallen is een Uber een goedkopere optie dan een reguliere taxi. Dit blijkt uit een inventarisatie van reisblog Reistijger.nl, dat de ritprijzen in Europese hoofdsteden met elkaar vergeleek. 

Taxi in Europese steden: Een overzicht van prijzen voor een rit naar het centrum.

Gemiddeld ben je in Europa 55 euro kwijt als je na je vlucht per taxi het centrum wilt bereiken. De meest voorkomende prijs (mediaan) is 38 euro. Om in Vaduz (Liechtenstein) te komen, ben je het meest kwijt: € 432. Ook in Monaco, Oslo, Londen, Kopenhagen, Berlijn, Dublin en Rome is een taxiritje naar het centrum aan de prijs. Amsterdam, waar een enkeltje van Schiphol naar De Dam met de taxi € 62 kost, komt nog net in de top 10 van duurste steden.  

Duurste taxiritten van luchthaven naar stadscentrum:

1. Vaduz, Liechtenstein (vanaf Zurich Airport): € 432

2. Monaco (vanaf Nice Airport): € 130

3. Oslo, Noorwegen: € 123

4. Londen, VK: € 91

5. Kopenhagen, Denemarken: € 74

6. Berlijn, Duitsland: € 74

7. Dublin, Ierland: € 74

8. Rome, Italië: € 73

9. Stockholm, Zweden: € 63

10. Amsterdam, Nederland: € 62

De goedkoopste stad om met de taxi van de luchthaven naar het centrum te rijden, is Talinn. Hier hoef je slechts € 7 af te rekenen voor een ritje. In Boekarest, Tirana, Pristina en Warschau zijn taxi’s eveneens relatief goedkoop.

Goedkoopste taxiritten van luchthaven naar stadscentrum: 

1. Talinn, Estland: € 7

2. Boekarest, Roemenië: € 22

3. Tirana, Albanië: € 24

4. Pristina, Kosovo: € 25

5. Warschau, Polen: € 26

6. Sofia, Bulgarije: € 27

7. Valetta, Malta: € 27

8. Madrid, Spanje: € 30

9. Skopje, Noord-Macedonië: € 30

10. Bratislava, Slowakije: €30

Afstand en kilometerprijs 

De totale ritprijs wordt bepaald door de afstand naar het vliegveld en de prijs per kilometer. Een rit naar Vaduz, dat geen eigen vliegveld heeft, is mede zo hoog omdat Liechtenstein geen eigen luchthaven heeft. Ook Oslo (49 km) en Ankara (42 km) liggen relatief ver van de dichtstbijzijnde internationale luchthaven. Reykjavik (3 km), Vilnius (6 km), Talinn (6 km) en Kopenhagen(6 km) liggen daarentegen op loopafstand van het centrum. 

De hoogste kilometerprijs is te vinden in Kopenhagen: € 13,45. Hoge kilometerprijzen zijn er ook in Reykjavik, Stockholm en Londen. De laagste kilometerprijzen zijn te vinden in Anakara (€ 0,76), Madrid (€ 1,15) en Talinn (€ 1,16). 

Uber

Reistijger onderzocht ook de prijzen van de alternatieve taxidienst Uber. Uber is maar in 25 van de 43 onderzochte Europese hoofdsteden actief, maar is in de meeste gevallen wel goedkoper dan de reguliere taxi: gemiddeld 29%. In Bratislava is het prijsverschil het grootst: maar liefst 82%. 

Lees het complete artikel met meer top-10 lijstjes en alle data op Reistijger.nl.

 

LEES OOK: ADW 2023 toont toekomstig personenvervoer met drones

LEES OOK: Raymon Pouwels verruilt GO Sharing voor MaaS-platform umob

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie