Verlichting in een bedrijfshal, waar moet je op letten?

Verlichting in een bedrijfshal, waar moet je op letten?

Redactie Baaz

Het kiezen voor de juiste verlichting in je bedrijfshal is belangrijk. Goede verlichting draagt namelijk bij aan een veilige werkomgeving en fitte gezonde werknemers met een goed concentratievermogen. Deze zaken zorgen op hun beurt weer voor een hogere productiviteit. Reden genoeg dus om te investeren in goede verlichting. Ben je benieuwd welke verlichting geschikt is voor gebruik in een bedrijfshal? Lees dan snel verder.

Welk soort verlichting is geschikt?

Er zijn allerlei soorten verlichting op de markt, geschikt voor verschillende toepassingen. De meeste mensen hebben wel wat verstand van verlichting voor in en om het huis, maar krijgen bijna nooit te maken met verlichting in kantoren of bedrijfshallen. Verlichting voor in een bedrijfshal verschilt wezenlijk met de verlichting die je gebruikt in huis. Hieronder vind je allereerst de twee soorten verlichting die het meest geschikt zijn in een productieomgeving.

TI-verlichting

Verlichting die vaak wordt gebruikt in de industrie is TI-verlichting. Deze verlichting behoort tot de categorie fluorescentieverlichting en is een vorm van indirecte verlichting. TI-verlichting kent een lange levensduur en heeft een hoge lichtopbrengst. Hierdoor is het uitermate geschikt voor gebruik in een bedrijfshal.

Ledverlichting

Ledverlichting bedrijfshal wordt vaak gebruikt in een productieomgeving. Het gebruik van ledverlichting in een productieomgeving is zeer efficiënt. Ledverlichting is zuinig, heeft een hoge lichtopbrengst en heeft een lange levensduur. Ledlampen zijn daarnaast makkelijk te installeren en te vervangen. De aanschafprijs kan wel wat hoger liggen, maar hier tegenover staan grote kostenbesparingen op lange termijn.

Wat voor invloed heeft goede verlichting op werknemers?

Allereerst draagt goede verlichting natuurlijk bij aan zichtbaarheid. Voorals als er met zware machines wordt  gewerkt is het belangrijk dat werknemers hun werkomgeving en elkaar goed kunnen zien. Door slechte zichtbaarheid kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Naast een goede zichtbaarheid heeft goede verlichting ook invloed op de mens. Ledverlichting heeft bijvoorbeeld een wetenschappelijk bewezen positief effect op het concentratievermogen en de productiviteit van de werknemer. Ook de gezondheid en het humeur wordt beïnvloed door de verlichting waarin iemand werkt. Verkeerde verlichting kan vermoeidheid en lusteloosheid opleveren. Op lange termijn kan dat leiden tot ziekteverzuim. 

Verlichting is belangrijk voor een professionele uitstraling

Naast voordelen op het gebied van veiligheid, productiviteit en gezondheid, zorgt het juiste licht ook voor een goede uitstraling van je bedrijfshal. Zonder goede verlichting kunnen bezoekers een minder positieve ervaring opdoen met je bedrijf. Slechte verlichting kan onprofessioneel overkomen. 

Kleurtemperatuur

Als je kiest voor Ledverlichting in je bedrijfshal is ook de kleurtemperatuur van belang. De kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin (K). De meest gangbare lichtkleuren voor in een bedrijfshal zijn 4000 Kelvin of neutraal wit licht. Dit zorgt voor uitstekend werklicht in een productieomgeving. 

Lichtsterkte

Ook lichtsterkte is iets om rekening mee te houden. Licht wordt uitgedrukt in Lux. Teveel Lux in een werkomgeving kan zorgen voor hoofdpijn of pijnlijke ogen. Op een goed verlichte werkplek zal een lichtsterkte tussen de 400 en 750 Lux zorgen voor een goed zicht. In bedrijfshallen is 300 lux meestal voldoende voor goed zicht. 

Slimme Ledoplossingen

Als je echt een innovatieve oplossing binnen je bedrijf wilt, kies dan voor slimme ledverlichting. Deze is via een smartapplicatie te bedienen en te koppelen. Hierdoor kun je verschillende apparaten zoals sensoren, schakelaars en alarmsystemen met elkaar verbinding. Zo kun je nog meer besparen, door de verlichting alleen te gebruiken wanneer het nodig is.

Waar moet je nog meer op letten?

Om goed zicht te hebben is het belangrijk dat het licht gelijkmatig verdeeld is. Op deze manier zijn machines, stellingen in een magazijn of producten altijd goed te zien. Het is belangrijk dat er geen schaduwen ontstaan. Deze kunnen het zicht beperken, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Advies vragen 

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen welke soort verlichting, lichtsterkte en kleurtemperatuur het meest geschikt is voor je bedrijfshal. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een professioneel bedrijf dat verstand heeft van verlichting in een productieomgeving. In de meeste gevallen wordt er dan een lichtplan op maat gemaakt en krijg je een indicatie van de kosten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie