Geluidsinstallatie in de bedrijfshal voor sfeer en veiligheid

Geluidsinstallatie in de bedrijfshal voor sfeer en veiligheid

Redactie Baaz

Wie een bedrijfshal beheert, moet rekening houden met uiteenlopende factoren. De inrichting van een bedrijfshal is natuurlijk grotendeels afhankelijk van wat er in zo’n hal moet gebeuren. Desondanks kan gezegd worden dat de meeste bedrijfshallen baat hebben bij een goede geluidsinstallatie. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de sfeer. Waarom is een hoogwaardige geluidsinstallatie precies belangrijk en waar dient rekening mee gehouden te worden?

Bijdrage aan de veiligheid

Een goed functionerende geluidsinstallatie in een bedrijfshal kan een niet onaardige bijdrage aan de veiligheid bieden. Vanzelfsprekend moet daarbij gedacht worden aan het (brand)alarm en communicatie van noodprocedures bij calamiteiten. 

Het grote voordeel van één centraal aangestuurde geluidsinstallatie is dat er minder kans op miscommunicatie ontstaat. Bedenk bijvoorbeeld dat losse radio’s het geluid van een alarm kunnen overstemmen. Maar het belangrijkste is dat met een druk op de knop een noodsignaal voor de gehele hal (of meerdere hallen) gestart kan worden.

Bijdrage aan de werksfeer 

De hele dag alleen maar het geratel van draaiende machines horen, daar wordt de gemiddelde werknemer niet blij van. Het moraal verhogen met muziek is dan ook een logische keuze. Sterker nog, er zijn onderzoeken die aangetoond hebben dat de productiviteit op de werkvloer verbetert dankzij muziek.

De ouderwetse FM radio biedt mogelijk niet genoeg opties om werknemers passende muziek te bieden. Gelukkig is er tegenwoordig internetradio en kunnen radiostations van over de hele wereld aangeboden worden. Steeds vaker wordt deze mogelijkheid benut om buitenlandse werknemers passende muziek aan te bieden. Ook het streamen van muziek via streamingdiensten is mogelijk. Bedenk wel dat het afspelen van muziek via diensten als Spotify aan regelgeving gebonden is. Mogelijk is een muziekdienst speciaal voor commerciële ruimtes noodzakelijk.

Centraal geregeld

In sommige bedrijfshallen worden losse radio’s gebruikt om muziek te kunnen luisteren. Dat levert niet alleen beperkingen op bij de communicatie rondom calamiteiten, maar kan ook simpelweg voor een kakofonie van geluid zorgen.

Dankzij nieuwe technische ontwikkelingen is het bedienen van centraal aangestuurde geluidsinstallaties eenvoudiger dan ooit. Gebruiksvriendelijke apps maken het mogelijk om eenvoudig het volume te bepalen, timers in te stellen en muziek uit te kiezen. Uiteraard, smaken blijven verschillen dus iedereen tevreden stellen met de muziekkeuze blijft vermoedelijk een utopie.

Per zone ingesteld

Mogelijk beschikt een bedrijf over verschillende bedrijfshallen. Bijvoorbeeld voor productie, verpakking en opslag. Het benodigde volume zal dan ook per hal anders zijn. Tegenwoordig zijn er uitgebreide mogelijkheden om geluid per zone in te stellen, waardoor elke locatie precies krijgt wat het nodig heeft.

Een bijkomend voordeel is dat het ook nog mogelijk is om per zone andere muziek af te spelen, waardoor de muziekkeuze beter aansluit bij de wens van de werknemers.

Het inschakelen van professionals

Het plaatsen van een geluidsinstallatie in een bedrijfshal is doorgaans niet iets dat zonder vakkennis gedaan kan worden. Deels heeft dat te maken met hardware. In veel bedrijfshallen is het van belang om te werken met luidsprekers die stof- en/of vochtbestendig zijn. Daarnaast moet de geluidsinstallatie en het gebruik daarvan voldoen aan de ARBO-geluidsnormen.

Voor een ideale verstaanbaarheid door de bedrijfshal heen is de plaatsing van de speakers cruciaal. Daarbij dient ook nog rekening gehouden te worden met de akoestiek, want die is in elke ruimte anders. Tot slot behoort het afstellen van de installatie tot werk, wat niet voor iedereen weggelegd is.

Meer weten? Kijk op https://www.rientsfaber.nl/ 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie