Vakantiegeld veelal lager vanaf modaal inkomen

Vakantiegeld veelal lager vanaf modaal inkomen

Redactie Baaz

Deze week krijgt het merendeel van werkend Nederland het vakantiegeld uitgekeerd. Voor veel werknemers een extraatje waarmee vrije tijd in de vorm van vakantie kan worden gerealiseerd.

Voor mensen met een modaal inkomen of hoger is de hoogte van het bedrag lager of gelijk aan afgelopen jaar. Mensen die net onder modaal verdienen, € 3.000 bruto per maand, ontvangen daarentegen netto 242 euro meer vakantiegeld. Een parttime medewerker die € 1.750 bruto per maand krijgt, incasseert 578 euro extra ten opzichte van 2023. Mensen met een modaal inkomen (€ 3.395 bruto per maand) krijgen netto € 19 minder dan afgelopen jaar. Als je drie keer modaal verdient (€ 10.185 bruto per maand), valt het vakantiegeld netto € 637 lager uit. Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland.

Gevolgen hoger minimumloon

De introductie van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024 heeft ook invloed op de hoogte van het vakantiegeld. Een werknemer met het minimumloon op basis van een 36-urige werkweek ontvangt € 15 minder vakantiegeld ten opzichte van 2023. Minimumloners met een 38-urige of 40-urige werkweek ontvangen netto respectievelijk € 12 en € 40 meer. Belangrijkste reden is dat door de invoering van een wettelijk minimum uurloon er bij een 38-urige en 40-urige werkweek ook over een hoger salaris (meer uren) vakantiegeld wordt opgebouwd.

Bekijk de infographic in de bijlage voor het complete overzicht. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie