Vakantie vieren als ondernemer: hoe laat je het werk achter je?

Vakantie vieren als ondernemer: hoe laat je het werk achter je?

Redactie Baaz

Iedereen die werkt heeft recht op vakantie. Als ondernemer moet je dat echter zelf zien te regelen en werkt het net even anders dan wanneer je in loondienst bent. Dat zorgt ervoor dat vakantie in sommige gevallen juist meer stress oplevert dan ontspanning. Er zijn zelfs ondernemers die een vakantie helemaal links laten liggen zodat ze de regie niet uit handen hoeven geven. Toch is het belangrijk om die afstand te nemen en die welverdiende rust te pakken. Voor je het weet raak je namelijk overwerkt en dan ben je nog verder van huis. 

Vakantie en rust is essentieel

Hoe lastig het ook kan zijn om als ondernemer op vakantie te gaan, het is wel noodzakelijk om uit je hoofd te komen en meer in het moment. Je hebt maanden of misschien wel jaren hard gewerkt om je bedrijf vanaf de grond op te bouwen. Dat heb je soms helemaal alleen gedaan en het is begrijpelijk dat het lastig is om dit zomaar achter je te laten Toch is het ook nodig om vanaf een afstand toe te kijken en alles los te laten. Je bent nog net zo ambitieus wanneer je er voor kiest om op vakantie te gaan. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je met nieuwe ideeën en frisse moed weer aan de slag kunt gaan. Het kan er uiteindelijk dus voor zorgen dat je bedrijfsvoering er juist beter van wordt. Meer dan genoeg reden om toch die vakantie ieder jaar te boeken. 

Vakantie in eigen land

Ben je ondernemer en vind je het lastig om je werkzaamheden achter je te laten wanneer je op vakantie bent? Dan kun je ervoor kiezen op je vakantie niet te ver weg te plannen. Kies in dat geval voor een vakantie in eigen land. Op die manier ben je in ieder geval dichtbij in het geval je écht nodig bent op de zaak. Een populaire vakantiebestemming in Nederland is nog altijd de Veluwe. Vakantieparken op de Veluwe bieden je alles wat je van een fijne vakantie mag verwachten. Er is genoeg te doen voor jong en oud en je kunt er zeer goed ontspannen omdat je omringt bent door natuur. De Hoge Veluwe is niet voor niets aan een nationaal park met haar uitgestrekte bossen, imposante heidevelden en dieren die je normaal gesproken niet elke dag ziet. Bovendien worden er regelmatig allerlei activiteiten georganiseerd en kun je er ook je culturele hart ophalen in het Kröller-Müller museum. Is een langere vakantie lastig, kies dan voor bijvoorbeeld meerdere keren per jaar een lang weekend of midweek weg. Dan is de Veluwe helemaal geschikt. Het is namelijk zeer centraal gelegen dus makkelijk te bereiken vanuit heel het land. 

Wanneer is het juiste moment?

Wanneer je niet gebonden bent aan schoolvakanties heb je in principe alle vrijheid om zelf het geschikte moment te kiezen. Vaak is er wel een periode in het jaar waarin je het als ondernemer rustiger hebt en er minder werkzaamheden zijn. Die vrijheid maakt het vaak juist lastiger om daadwerkelijk te gaan. Er lijkt altijd wel een reden te zijn waarom het niet goed uitkomt. Je hebt net een nieuwe klant binnengesleept, de boekhouding moet op orde worden gemaakt of als er personeel voor je werkt denk je dat ze het niet zonder je kunnen. De boog kan echter niet altijd gespannen zijn en een vakantie kan dus juist zorgen voor een heldere blik op de organisatie. Wanneer je alles goed voorbereidt is er geen reden waarom je als ondernemer niet op vakantie kunt. 

Waarom is rust nemen zo lastig?

Het blijft voor heel veel werkenden lastig om het werk af sluiten tijdens een vakantie. Veel mensen kampen met dit probleem, niet alleen ondernemers. Toch is het voor die laatste groep extra lastig omdat de balans tussen werk en privé voor hen vaak lastig is. Het werk gaat vaak over in privétijd en andersom. Je bent in je eentje verantwoordelijk voor je bedrijf en die verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat het erg lastig is om op vrijdagmiddag het werk achter je te laten. Wanneer je in loondienst bent, kun je vakantiedagen inzetten zodat je tijdens je vakantie wordt doorbetaald. Als ZZP´er heb je die luxe niet. Wanneer jij niet aan het werk bent, komt er ook geen geld binnen. Dat maakt de drempel een stuk hoger om zomaar 2 of 3 weken vrij te nemen. En daarom permitteren veel ondernemers zich dus die welverdiende vakantie niet. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie