Topmannen vertonen onethisch gedrag
Durf jij je baas tegen te spreken?

Topmannen vertonen onethisch gedrag

Redactie Baaz

De Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat mensen met macht makkelijker onethisch handelen.

Durf jij je baas tegen te spreken? Of andersom: krijg jij als leidinggevende weleens een weerwoord van je werknemers? De Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgewezen dat mensen met veel macht (managers, leidinggevenden) onethisch gedrag vertonen wanneer zij daarvoor een rechtvaardiging hebben. Anderen doen het ook, zo blijkt, 'want ik krijg toch een kleinere bonus', wordt dan bijvoorbeeld als reden gegeven.

Respondenten werd gevraagd op een schaal van 0 (werkvloer) tot 100 (top van het bedrijf) aan te geven hoeveel macht ze hebben binnen hun bedrijf. Daarin kregen ze verscheidene scenario's voorgelegd, zoals: je ontvangt een te hoge bonus, zeg je er wat van of niet?

'Mensen met macht zijn zichtbaar, doelwit van kritiek, ze hebben iets te verliezen', laat Sanne Feenstra, onderzoekster van het RUG, weten. 'Mensen met macht kunnen door hun positie meer voor elkaar krijgen. Een rechtvaardiging maakt dat ze makkelijker onethisch handelen.'

NRC Q hield samen met de Rijksuniversiteit Groningen dit onderzoek, waarin je kon meedoen door middel van het invullen een vragenlijst.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie