Topman Jaap Blokker overleden

Topman Jaap Blokker overleden

Redactie Baaz

Groot zakenman Jaap Blokker is op 5 juli 2011 overleden. Blokker was bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder van Blokker Holdings.

Jaap Blokker werkte 45 jaar voor het internationale detailhandelsconcern Blokker Holding b.v. waarvan hij van 1976 tot 2010 bestuursvoorzitter was. Samen met zijn broer was hij eigenaar van het concern dat detailketens als Blokker, Bart Smit, Intertoys en Xenos onder zijn hoede heeft. Volgens de familie heeft Blokker 'met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten gestalte gegeven aan het huidige internationale detailhandelsconcern, waarbij het familiekarakter voor hem altijd centraal is blijven staan', zo is te lezen in Trouw.

De topman was al enige tijd ziek en heeft benadrukt een opvolger te willen die afkomstig is uit de Blokker-familie. Tijdens zijn leven is die niet gevonden. Blokkers neef Roland Palmer, zoon van Bart Smit, lijkt tot nu toe de meest geschikte opvolger.

Blokker stond bekend om zijn kritiek op de politiek en samenleving, zo lezen we op nrc.nl. Hij uitte zijn ongenoegen over geweld en criminele allochtonen, alsook de door hem genoemde 'nationale uitverkoop van Nederlandse bedrijven' en 'een toenemende heterogeniteit van onze samenleving'. Bovendien had Blokker een uitgesproken mening over de positie van zijn eigen ketens. Volgens de topman werden bedrijven als Ikea en Media Markt namelijk altijd bevoorrecht ten opzichte van Blokker of Xenos.

De topman kreeg in november een Lifetime Achievement Award tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala. In de Quote 500 is hij samen met zijn broer op de zevende plaats te vinden met een vermogen van ongeveer 1,6 miljard euro.

Jaap Blokker wordt 11 juli in besloten kring begraven.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie