Toename in goederenvervoer

Toename in goederenvervoer

Redactie Baaz

Het CBS heeft bekend gemaakt dat er in 2018 1,2 procent meer goederen vanuit, naar en binnen Nederland vervoerd zijn dan een jaar geleden. Dit zorgde voor een totaal van maar liefst 1,71 miljard ton aan goederenvervoer. Deze toename was te zien op de weg en over zee.

In 2018 werd het grootste deel van de getransporteerde goederen door vrachtauto’s vervoerd. Ruim 44 procent ging de weg op. Daarnaast werd ruim 35 procent via zeeschepen vervoerd. De binnenvaart zorgde ruim 18 procent van de goederen. Via het spoorvervoer en de luchtvaart wordt maar een klein deel van het totaal vervoerd.

Grensoverschrijdend goederenvervoer

In 2018 daalde het grensoverschrijdend goederenvervoer iets. Alleen via de zee kwam er 1,5 procent meer binnen en ging eruit dan in het voorgaande jaar. Omdat er vanaf juni 2018 veel overlast was door de lage waterstanden, werd er 4,6 procent minder vervoerd. Het goederenvervoer per spoor nam met 2 af en ook het vervoer over de weg daalde 1,1 procent. 

LEES OOK: Miljarden naar schaliegas- en plasticbedrijven

Binnenlands goederenvervoer 

Het binnenlands goederenvervoer is in 2018 wel toegenomen. Zo werd er maar liefst 681 miljoen ton vervoerd, 3,5 procent meer dan in het jaar daarvoor. Er is in 2018 meer per schip vervoerd dan in 2017. Dit aantal steeg namelijk met 7,3 procent. Ook via het spoor werd er een stuk meer vervoerd. Het binnenlands spoorvervoer steeg met bijna 17 procent.

Van het transport binnen Nederland wordt al helemaal veel per vrachtwagen gedaan. Met 82 procent wordt de vrachtwagen het meest gebruik om goederen te transporteren. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie