Tips om een kick-start te maken als aannemer

Tips om een kick-start te maken als aannemer

Redactie Baaz
Wil je een aannemer worden en als zelfstandige ondernemer in de bouw gaan werken? Dan kies je voor een mooie sector waar momenteel veel vraag is naar goede aannemers, maar waar ook veel geregeld moet worden. Benieuwd waar je zoal rekening mee moet houden om een kick-start te kunnen maken als aannemer? Wij leggen het uit!

1. Verken de markt

Elke onderneming valt of staat met een goed marktonderzoek. Op deze manier kun je inzichtelijk maken waar er kansen liggen in jouw branche. Ondanks dat de vraag op dit moment groter is dan het aanbod, zijn er toch genoeg zelfstandigen. Kijk daarom goed naar concullega’s. Wie zijn er? Wat doen ze? En misschien nog wel het belangrijkst: waar ga jij het verschil maken? Breng de markt in kaart en zoek uit wie je klanten zijn en wat ze willen. Het is ook belangrijk om inzichtelijk te maken welke investering nodig is om te kunnen starten. Je hebt gereedschap nodig, een bestelbus, maar misschien ook een kamersteiger professioneel. Door dit goed in kaart te brengen, krijg je antwoord op de vraag of jouw plannen haalbaar zijn.

2. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je eenmaal hebt bepaald hoe je de markt gaat benaderen, ben je klaar voor de officiële start van je bedrijf. Het wordt tijd om je bedrijf in te schrijven bij KVK. Neem contact op met KVK in jouw regio om een afspraak te maken. Daarmee regel je meteen de aanmelding bij de Belastingdienst. Wel zo makkelijk. Hoe die inschrijving precies verloopt, hangt af van de rechtsvorm. Is je bedrijf een rechtspersoon, zoals een BV, of bijvoorbeeld een eenmanszaak? Houd er ook rekening mee dat er misschien bepaalde vergunningen nodig zijn voor jouw bedrijf. Het is verstandig om van tevoren uit te zoeken aan welke verplichtingen je moet voldoen. Tot slot is het ook belangrijk om te kijken welke namen geregistreerd staan in het handelsregister.

Is jouw inschrijving succesvol afgerond? Open een zakelijke bankrekening. Dit kan tegenwoordig ook heel gemakkelijk online. Een zakelijke rekening openen is dus een fluitje van een cent.

3. Van concullega naar samenwerkingspartner

Nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Als je een mooie klus krijgt, dan kan het zomaar zijn dat er meer dingen gedaan moeten worden. Stel dat je een erker mag realiseren of een aanbouw, maar jouw klant ook nog een betrouwbare aannemer zoekt om een laminaatvloer te leggen, dan kun je een samenwerkingspartner aanbevelen. Daarom doet het deugd om het gesprek aan te gaan met ‘concullega’s’ die jou geschikt lijken. Het bundelen van krachten kan je soms een stuk verder brengen. Succes!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie