Tien Nederlandse chefs bundelen krachten voor kookboek ‘Proeftuin Noordwijk’

Tien Nederlandse chefs bundelen krachten voor kookboek ‘Proeftuin Noordwijk’

Redactie Baaz

Sinds 2023 brengen de chefs van acht restaurants in Noordwijk, waaronder Restaurant Latour, Breakers Beach House, Villa de Duinen en Restaurant Vloed, de 17e-eeuwse culinaire traditie ‘De Tuin van Holland’ tot leven in het concept ‘Proeftuin Noordijk’. Een restaurant concept waarin het draait om gezond, divers eten met seizoens- en streekgebonden producten. Om ervoor te zorgen dat iedereen de culinaire traditie ook thuis tot leven kan brengen, bundelen de chefs nu hun krachten voor het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’.

In de 17e eeuw werd Nederlandse wetenschappers en artsen duidelijk hoe belangrijk gezond eten is. De regio’s Leiden en Noordwijk voegden daad bij woord en creëerden het food concept ‘De Tuin van Holland’; de eerste internationale keuken die vol inzette op gezondheid. Meer fruit en groente, zoveel mogelijk gebruik van seizoens- en streekgebonden producten en minder suiker. 

De Noordwijkse Keuken

Dit concept wordt sinds 2023 nieuw leven ingeblazen tot tien chefs van acht restaurants in Noordwijk in het concept ‘Proeftuin Noordwijk’. Als aanvulling op de menukaart, serveert ieder restaurant sindsdien eigentijdse, unieke gerechten die wisselen per seizoen, waarin zij hun eigen moderne twist geven aan ‘De Tuin van Holland’. Om niet alleen hun gasten kennis te laten maken met al het moois (en lekkers) dat de streek te bieden heeft, zetten zij nu de volgende stap. Samen creëerden zij gerechten die zijn gebundeld in het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’. Zo kan iedereen de culinaire traditie ook thuis tot leven brengen en ontdekken hoe lekker gezond en duurzaam eten kan zijn. 

 

 

“In Noordwijk gaan gezondheid en genieten hand in hand. Sinds 2020 mogen we onze gemeente zelfs officieel ‘heilzame badplaats’ noemen. Het kookboek ‘De Noordwijkse keuken’ past perfect in dit plaatje. Met dit kookboek brengen we ‘De Tuin van Holland’ naar keukens in heel Nederland en kan iedereen actief aan de slag met gezonde en lekkere recepten die zijn ontwikkeld door onze geweldige lokale chefs”, aldus Wendy Verkleij, burgemeester van Noordwijk. 

Het kookboek ‘De Noordwijkse Keuken’ bevat 18 recepten die zijn ontwikkeld door chef Marcel van Lier van het met Michelinster bekroonde Restaurant Latour, Mitchell Hendriks van Breakers Beach Club (Huis ter Duin), Remco Wubbe van Nomade Beach House, Erik Went en Tim van Mechelen van Beachclub O., Stefhan Raggers van Villa de Duinen, Denny van Veen en Mischa van Zee van Restaurant Vloed (Van der Valk), Frank Brasker van De Baak Seaside en Alex Hoveling van Zorghotel de Kim.

Op 3 juli 2024 werd het eerste exemplaar van ‘Proeftuin Noordwijk’ overhandigd aan de Noordwijkse burgemeester Wendy Verkleij. Het kookboek is te koop bij de VVV Noordwijk en Noordwijkerhout en online verkrijgbaar via www.noordwijk.info/kookboek voor €9,95.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie